Annons
X
Annons
X

C vill att FRA:s historia granskas

Regeringen bör ta allmänhetens oro på allvar och tillsätta en granskning av vad FRA har gjort historiskt. Det anser Staffan Danielsson (c), försvarspolitisk talesman. Men försvarsminister Sten Tolgfors säger nej till en sanningskommission.

I september enades regeringspartierna om stora förändringar av den kritiserade FRA-lagen. De 15 tilläggen ska förstärka integritetsskyddet, och hela alliansen står bakom den nya signalspaningslagen. Men nu höjs borgerliga röster för att regeringen också ska tillsätta en granskning av vad FRA har gjort historiskt, en ”sanningskommission”.

– Det är rimligt att ta den oro som förts fram på allvar, för att sedan kunna lägga det här till handlingarna, säger Staffan Danielsson (c), försvarspolitisk talesman.

Efter anmälningar om att FRA under mitten av 1990-talet skulle ha hanterat personuppgifter i strid med lagen har Datainspektionen nyligen utrett frågan, och riktar ingen direkt kritik mot signalspanarna.

Annons
X

Men det räcker inte, anser Staffan Danielsson, som efterlyser en grundlig översyn av FRA:s agerande under det senaste decenniet.

– Jag uppfattar FRA som en professionell myndighet, så jag hoppas och tror att en undersökning kommer att visa att allt skötts enligt rutinerna.

Även partikamraten Fredrick Federley driver på för ett klarläggande om vad FRA har ”pysslat med historiskt”. Det ligger både i regeringens och FRA:s intresse, anser han.

Riksdagsledamoten Camilla Lindberg (fp) tycker att kravet på en utredning är ”en oerhört bra idé”.

– Jag ångrar att jag inte kom på det själv.

Med tanke på att FRA har ett ”skamfilat rykte” vore det bra även för myndigheten att gå till botten med vad som skett historiskt, förklarar hon.

– Visar det sig att de har rent mjöl i påsen, så är det ju inget mer med det här.

Men enligt försvarsminister Sten Tolgfors (m) är det inte aktuellt med en granskning.

– Vad som ska göras är avdömt av alliansen gemensamt. Detta ingår inte i det. Skälet är framför allt att vi har en relation till andra länder som vi inte ska riskera att undergräva.
**
Dessutom, poängterar** Sten Tolgfors, har Datainspektionen funnit att FRA agerat i enlighet med lagstiftningen.

– Så det finns inget att peka på där det begåtts uppenbara felaktigheter, som i sig skulle motivera en utredning.

FRA svd.sesam.se
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X