C: Varför vill regeringen förstöra det öppna internet?

Internetkulturen riskerar att få sig en kraftig törn. I sin iver att skydda upphovsrättsinnehavare äventyrar regeringen en hel generations kreativitet i den digitala miljön. Memes och andra former av humor och ironi riskerar att fastna i ett automatiserat filter, skriver C-politikerna Fredrick Federley, Louise Grabo och Niels Paarup-Petersen.

Under strecket
Publicerad

Socialdemokraternas toppkandidat till EU-parlamentet, Heléne Fritzon.

Foto: Christine Olsson/TT
Annons

Sveriges regering röstade i slutet av förra veckan för den kritiserade överenskommelsen om upphovsrättsregler på den digitala marknaden, det så kallade copyright-direktivet. Omröstningen gällde utkomsten av förhandlingarna mellan parlamentet och rådet och den innehåller uppladdningsfilter och länkskatt. I det här läget gällde ett enkelt ja eller nej, inga ändringar kan längre göras. Regeringen röstade för med argumentet att de dåliga delarna vägdes upp av andra bra saker. Justitiedepartementet som kommenterade ställningstagande avslutade med ”...och att det därför inte funnits skäl att rösta nej”.

En upphovsrättslagstiftning måste ha en balans mellan skydd för upphovsrättsinnehavare och medborgare och företags intressen. En lagstiftning som innebär att företag måste kontrollera allt innehåll som läggs upp på sidor och plattformar är inte en balanserad lagstiftning. Den lagstiftning som S-regeringen röstat för riskerar att hindra innovation och en positiv utveckling av den digitala inre marknaden. Konkurrenskraften för europeiska digitala företag försämras. De stora jättarna i den digitala världen kommer att kunna hantera de nya reglerna. Det blir svårare för alla mindre företag som vill växa och bli en del av ett mångfacetterat utbud på internet. Det är alltså en av de dåliga delarna som regeringen valt att bortse ifrån. Vi anser att det är ett mycket bra skäl att rösta nej.

Annons
Annons
Annons