Annons
X
Annons
X

C: Sverige bör erkänna Palestina

Tiden är inne för Sverige att erkänna Palestina som egen stat, anser Centern, som blir det första partiet i regeringskoalitionen som vill ta det steget.

Av TT
(uppdaterad)

Sverige bör både erkänna Palestina som stat och rösta ja till Palestina i FN, skriver partiets utrikespolitiska talesperson Kerstin Lundgren på DN-Debatt. Partistämman i september sade att Sverige bör erkänna Palestina om inte fredsförhandlingarna mellan israeler och palestinier gav ett ”snart och tydligt resultat”. Då tyckte Kerstin Lundgren att fredsprocessen borde få en chans till.

Men nu är det dags att ta steget. Det faktum att fredsprocessen pågått så länge utan en lösning visar att dagens situation inte ger avgörande förutsättningar för fred, skriver hon.

Frågan om Palestinas status blev högaktuell under hösten när Sverige röstade nej till Palestinas ansökan om att bli medlem av FN-organet Unesco.

Annons
X

Snart väntar en omröstning i generalförsamlingen om palestiniernas status. Där bör Sverige rösta ja, menar Centern.

Frågan splittrar regeringen. Kristdemokraterna har liksom Centern varit redo att diskutera ett erkännande medan Moderaterna och Folkpartiet inte tycker att Palestina uppfyller villkoren för att bli erkänt som självständig stat.

– Det är naturligtvis välkommet att Centerpartiet nu tar bladet från munnen och menar att det är dags för regeringen att ta ett beslut om att erkänna staten Palestina, säger Urban Ahlin, Socialdemokraternas utrikespolitiske talesman.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Han konstaterar att C med Lundgrens besked följer linjen partiets stämma slog fast.

  Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill ge Palestina FN-medlemskap och erkännande som stat. Med C-beskedet tror Ahlin att det finns en majoritet i riksdagen för ett erkännande, men han konstaterar också att det enligt svensk grundlag är regeringen som utformar utrikespolitiken.

  Det var, påpekar Ahlin, Folkpartiledaren Jan Björklund som låg bakom Sveriges nej till Palestinas Unesco-medlemskap. Det ska med C:s besked i åtanke bli intressant att följa den svenska linjen när frågan ska upp i FN:s generalförsamling, säger Ahlin.

  – Är det så att det är Folkpartiledaren och vice statsministern som återigen ska ha taktpinnen och leda Sverige in i en politik som gör att vi förlorar ännu mer anseende i Mellanöstern?

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X