Annons

C-studenter: Ompröva svensk biståndspolitik

Naod Habtemichael och Emanuel Örtengren.
Naod Habtemichael och Emanuel Örtengren. Foto: Pressbilder

Sveriges internationella agerande måste präglas av samma krav på insyn som på hemmaplan. Med nuvarande enprocentsmål i biståndspolitiken är det omöjligt. Därför bör Centerpartiet ompröva sin biståndspolitik, skriver Naod Habtemichael och Emanuel Örtengren, Centerstudenter.

Under strecket
Publicerad

Aftonbladet avslöjade nyligen att svenska skattepengar via biståndsmyndigheten Sida har gått till höga vd-löner, bonusar och dyra golfklubbsmedlemskap i Kenya. Tyvärr dyker sådana rubriker upp med jämna mellanrum, och de är en naturlig konsekvens av en allt mer oöverskådlig biståndsbudget. Det är ohållbart att utgångspunkten för svensk biståndspolitik är mängden pengar som ska spenderas och inte vilka mål som ska uppnås. Vi tycker att det är hög tid att ompröva Sveriges ineffektiva biståndspolitik och fokusera på resultat, inte volym.

I drygt 50 år har Sveriges ambition varit att biståndet ska motsvara 1 procent av bruttonationalinkomsten (BNI). Sveriges hållning är att bidra till mottagarländernas politiska och ekonomiska utveckling genom att skapa möjligheter för länderna att själva minska fattigdomen och stärka demokratin. Men den senare målsättningen står regelbundet i konflikt med enprocentsmålet. När Sida har mer pengar än vad man har kapacitet att hantera blir kvalitets- och korruptionsgranskningar eftersatta.

Annons
Annons
Annons