Annons

C-studenter: Kärnkraft behövs för klimatets skull

Att Sveriges elproduktion kan hållas jämn, leveranssäker och koldioxidfri är tack vare de svenska kärnkraftverken, skriver Alfred Askeljung och Emma C Wiesner. På bilden syns Forsmarks kärnkraftverk.
Att Sveriges elproduktion kan hållas jämn, leveranssäker och koldioxidfri är tack vare de svenska kärnkraftverken, skriver Alfred Askeljung och Emma C Wiesner. På bilden syns Forsmarks kärnkraftverk. Foto: Tomas Oneborg

För att rädda klimatet och uppfylla tvågradersmålet behöver vi en kraftfull miljöpolitik och en koldioxidfri energiproduktion på global nivå. Vi tar därför ställning för att bevara den svenska kärnkraften samtidigt som vi föreslår ett nytt miljö­program på vår stämma i april, skriver företrädare för Centerstudenter.

Under strecket
Publicerad

Alfred Askeljung (C), Emma C Wiesner (C)

Foto: Hamid Ershad Sarabi Bild 1 av 1

Klimatavtalet i Paris var förmodligen 2010-talets största miljöpolitiska framgång. För första gången sedan Kyoto-protokollet så enades världens länder kring en målsättning att hålla den globala uppvärmningen inom maximalt två grader, helst inom en och en halv grad. Det kommer att krävas långt mer kraftfulla åtgärder och mer ambitiös politik än vad som är fallet i dag, för Sverige såväl som för andra länder. Centerstudenters förbundsstyrelse lägger därför fram ett förslag till miljö­politiskt program till vår förbundsstämma i april. I programmet omvärderas kärnkraften och ses som en viktig del av det svenska och det globala energisystemet. Vi vill här presentera en ny ingång till en hållbar energipolitik, med en förnyad syn på svensk kärnkraft och dess roll i Europa.

Sverige har i dag en i princip koldioxidfri elproduktion. Att produktionen kan hållas jämn, leveranssäker och koldioxidfri är tack vare de svenska kärnkraftverken. Intermittent elproduktion från sol och vind kan balanseras tack vare vattenkraften samtidigt som kärnkraften levererar en jämn och stabil elproduktion, natt som dag. Utan kärnkraften möter det ­svenska energisystemet svåra utmaningar med effekt­brist, större risk för störningar i elnätet och ökad elimport från vara grannländer. Med en bibehållen kärnkraft ser vi dock att integrationen av det svenska elnätet med resten av Europa kan komma att bli en viktig pusselbit i att lösa klimatutsläppen även utanför Sverige.

Annons
Annons
Annons