Annons
X
Annons
X

C-röst kräver Olofssons avgång

C-ledaren Maud Olofsson bör avgå så snart som möjligt, tycker riksdagsledamoten Abir Al-Sahlani (C).

Maud Olofsson
Maud Olofsson Foto: SCANPIX ARKIV

Centern tappade 1,3 procentenheter till 6,6 procent i valet 2010 jämfört med valet 2006, och är därmed det parti som minskade mest, enligt partiets egen analys. Partiets mål var tvärt om att öka antalet röster med 2,1 procentenheter.

Nu vill Abir Al-Sahlani att Maud Olofsson lämnar sin partiledarposten så snart som möjligt, helst redan vid partistämman i höst, rapporterar
SVT.

– Maud har sagt att hon inte vill sitta kvar i evighet, och nu ska vi göra ett viktigt förnyelsearbete. Då är det viktigt att den nya ledaren hinner komma in och leda det arbetet, så att inte den gamla ledningen bara lämnar över en färdig plan, säger Abir Al-Sahlani till SvD.se.

Annons
X

Maud Olofsson är i Abu Dhabi, och har enligt pressekreteraren Erik Bratthall inte möjlighet att prata med SvD.se. Men genom Bratthall hälsar Maud Olofsson att hon är partiledare för Centern så länge hon tycker att det är kul och att hon har medlemmarnas förtroende. Det beskedet gäller även efter avgångskraven som kom fram idag.

– Maud säger också att det är naturligt att det kopplat til förnyelsearbetet i Centern kommer en diskussion om ledande positioner i partiet, och Maud har inget problem med detta, säger Erik Bratthall.

Efter valet tillsattes en valanalysgrupp, som kom fram till att det krävs omfattande förändringar av politiken. På en extrastämma 2012 ska C diskutera fram ett nytt partiprogram.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Abir Al-Sahlani säger att avgångskraven inte bottnar i kritik mot Maud Olofsson.

  – Jag vill vara tydlig med att det här inte är en personstrid. Jag älskar Maud, och valförlusten är absolut inte hennes fel. Hon gjorde tvärt om en mycket bra valrörelse, och fick många personkryss. Men om vi ska ha en ny politik behövs också en ny partiledare.

  Valanalysen kom bland annat fram till att Maud Olofssons tid gått för mycket till regeringsbyggandet och för lite till partiet, och föreslog därför att en vice partiledare ska tillsättas. Men Abir Al-Sahlani tror inte att det räcker.

  – Jag tror rent av att det är kontraproduktivt att först utforma ny politik och sen ny partiledare, säger hon.

  Enligt SVT kommer andra personer inom C att i kvällens Aktuellt tala om möjliga kandidater att efteräda Maud Olofsson.

  Annons
  Annons
  X

  Maud Olofsson

  Foto: SCANPIX ARKIV Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X