Annons

C-politiker: Socialministern sviker sitt uppdrag

Niels Paarup-Petersen.
Niels Paarup-Petersen. Foto: Johan Nilsson/TT

En minister som aktivt vill hindra vetenskaplig utveckling inom sitt område sviker sitt uppdrag. Det skriver C-politikern Niels Paarup-Petersen med anledning av en översyn av narkotikapolitiken.

Under strecket
Publicerad

Riksdagens beslutade igår om en översyn av svensk narkotikapolitik. Något som forskare och många andra, härunder jag, har efterfrågat länge. Men den ansvariga ministern, socialminister Lena Hallengren (S), tog inte chansen och välkomnade en vetenskaplig genomgång av ett av hennes politikområden. Istället stängde hon direkt dörren för vissa konklusioner. Om Sveriges kriminalisering av eget bruk av narkotika har varit positivt får enligt ministern inte utvärderas. Det är i ärlighetens namn inte ett seriöst sätt att hantera sitt uppdrag. 

Hallengren stänger alltså direkt dörren för att öppet se över en av de frågor kopplad till narkotikapolitiken som har varit mest diskuterad. När FN rekommenderar policy för narkotikapolitik rekommenderar de inte kriminalisering. När Norge har sett över sin politik har de kommit fram till att kriminalisering inte är en positiv del av politiken. De mest framträdande svenska forskare på området säger att det inte går att visa att kriminalisering av bruk har någon positiv effekt på droganvändandet.

Annons
Annons
Annons