Annons

”C och L spelar högt med Sveriges ekonomi”

Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L).
Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L). Foto: Anders Wiklund/TT

Den överenskommelse som nu ligger till grund för att släppa fram Stefan Löfven som statsminister innehåller bra delar, men är i många avseenden oerhört vag. Risken är att de många kostnadsdrivande förslagen genomförs medan skattesänkningarna uteblir. Centerpartiet och Liberalerna spelar ett mycket högt spel när de litar på Socialdemokraternas goda vilja, skriver Christian Ekström och Sofia Linder, Skattebetalarna.

Under strecket
Publicerad

Christian Ekström och Sofia Linder.

Foto: Pressbilder

Efter arton veckor ser det nu ut som att Sverige kan få en ny regering, givet att Vänsterpartiet välsignar en fortsatt rödgrön regering med Centerpartiet och Liberalerna som underlag. Vänsterledaren Jonas Sjöstedt protesterade visserligen pliktskyldigt mot skrivningarna om att V inte ska få inflytande, men ingen tvivlar nog på att partiet kommer att släppa fram Löfven efter beskedet att Socialdemokraterna trots allt kan samarbeta även med Vänsterpartiet.

Det finns flera goda förslag i den överenskommelse mellan S+MP+C+L som nu ligger till grund för nästa regering. Viktigast får avskaffandet av värnskatten anses vara. Utfästelsen att skatten ska avskaffas till nästa årsskifte är konkret. Vidare får överenskommelsen också betraktas som dödsstöten för Reepaluutredningen då den klargör att valfriheten i välfärden inte ska inskränkas. Gott så.

Annons
Annons
Annons