Annons
X
Annons
X

C måste hejda väljarflykten

För 40 år sedan lade var fjärde svensk sin röst på Centerpartiet. När Annie Lööf tar över som ordförande i dag är läget ett helt annat – på vissa håll i Sverige finns inte ens några Centerväljare längre. Partiet måste tillbaka till myllan igen för att kunna växa, enligt politiska experter.

Klockan halv sex i kväll tackas Maud Olofsson av efter tio år som partiledare. Under sitt inledningstal fick hon stående ovationer från de tusen deltagarna på stämman i Åre. Men trots hyllningarna har Centern inte lyckats att vända i opinionen. Partiet fick i senaste väljarbarometern av Sifo 4,9 procent av rösterna.

Annat var det 1973, då var fjärde person valde Centerpartiet och Thorbjörn Fälldin. Efter det succéresultatet har det i princip varit en konstant nedåtgående trend för partiet. Men det håller inte Maud Olofsson med om, när SvD får en pratstund med henne under stämman.

– Du skulle också kunna säga att vi i valen 2001 och 2006 gick framåt och 2006 var vi tredje största partiet. Efter 2006 har vi regerat väldigt mycket och inte ägnat tillräcklig tid åt partiarbetet, säger Olofsson.

Annons
X

– Jag har klarat av att ha ett av regeringens tuffaste jobb och sitter kvar i regeringen.

Det är stor skillnad i landet. Gotland är ett starkt fäste. Här har partiet lika många mandat i kommunfullmäktige som Moderaterna. Här finns också de tre val- distrikt i landet där stödet för Centern i riksdagsvalet är störst, över 35 procent.

En som varit engagerad sedan guldåren på 1970-talet är Björn Larsson, 64 år, i dag distriktsordförande på Gotland.

Han menar att framgångs- receptet på Gotland är en tydlig landsbygdspolitik tillsammans med starka lokala ledare, även om han medger att man även där backade i senaste valet.

–Samhällsförändringen de senaste 20 åren har inte gått Centerns väg, konstaterar han.

Mellan valet 2006, då C visser- ligen gick framåt, och valet 2010 tappade partiet 32 väljare –varje dag.

Raset – från 25,1 procent 1973 till dagens opinion, saknar motstycke i svensk politik, enligt Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

–Det är lite av en gåta faktiskt. Centerpartiet är ju ett parti som befinner sig på det politiska mittfältet. Där finns ju en tredjedel av väljarna som potentiellt skulle kunna säga att de står Centerpartiet närmast.

Enligt den senaste väljarbaro- metern från Sifo, samt den analys som gjordes av Henrik Ekengren Oscarsson och Sören Holmberg 2008, är det fler kvinnor än män som röstar på Centern. Medelåldern i valet 2006 var klart äldre än genomsnittet, 49,7 år.

–Tillsammans med Social- demokraterna så har Centern den äldsta väljarkåren, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Partiet fortsätter att vara svagt i storstäderna och starkt på landsbygden. Centerns nya partiledare Annie Lööf, som väljs i dag, tycker inte att det finns något motsatsförhållande mellan stad och land, men det håller Henrik Ekengren Oscarsson inte med om:

–Det finns politik som staden vinner på och det finns politik som landsbygden vinner på. Utmaningarna är ju att bejaka båda, säger han.

Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Synovate, var en av de som undersökte Centerpartiets väljare förra året.

–Vi såg att man saknar lite av den gamla Centern. Alltså att man ville se att man jobbade mer med gles- och landsbygdsfrågan. Slutsatsen var väl att Centern måste återvända till myllan, säger han.

Partisekreteraren, Michael Arthursson tror att partiet kan öka bland annat hos småföre- tagare och akademiker. Han säger att många är ”alliansväl- jare” i första hand och väljer parti i andra hand.

–Just nu är Moderaterna väldigt starka och väljarna har de som förstaparti. Men jag tror att – med en skarpare politik och ny ledning – kan en stor del av dem ha Centerpartiet som förstaparti, säger Arthursson.

Här finns Centerns väljare svd.se
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X