Annons
X
Annons
X

C-krav på ny FRA-granskning

Tvärtemot vad regeringspartierna hade hoppats följer FRA-frågan med till Almedalen. Centerns ungdomsförbund kräver nu att en medlemskommission granskar hur partiets hanterade beslutet om signalspaningslagen.

[object Object]
Magnus Andersson, ordförande för centerpartiets ungdomsförbund. Foto: YVONNE ÅSELL

FRA-lagen är sommaren hetaste politiska fråga, men när Almedalsveckan inleds på allvar är det inget av regeringspartierna som har signalspaningslagen med bland de många ämnen som ska diskuteras.

– Men frågan kommer att leva väldigt länge, konstaterar folkpartiets gruppledare i riksdagen Johan Pehrson och tillägger självkritiskt:

– Vi har inte lyckats hantera frågan och förklara varför Sverige behöver ha signalspaning.

Annons
X

Det finns flera skäl till att frågan kommer att ta plats i Almedalen, även när partiledningarna inte har något intresse av det.

Ett är att de mest engagerade motståndarna mot signalspaningslagen finns bland de politiska ungdomsförbunden, ledarskribenterna och bloggarna. Alla tre grupperna är oerhört väl representerade i Visby just nu.

Ödet vill också att det är de partier som har kanske störst problem med FRA-lagen som inleder Almedalsveckan: folkpartiet och centern.

Måndagens talare i Almedalen är centerledaren Maud Olofsson. Ungdomsförbundets ordförande Magnus Andersson tror inte att Maud Olofsson kommer att minska hans besvikelse över centerns beslutsprocess i FRA-frågan.

– Jag har inga förhoppningar om att hon ska ta upp FRA och hur illa detta har sköts, säger Magnus Andersson.

Han hänvisar, precis som flera av partiets FRA-kritiker, till det ”öppenhetsmanifest” som centerpartiets förtroenderåd ställde sig bakom före valet 2006. Där nämns FRA:s rätt att signalspana på trädbunden kommunikation under rubriken ”Hoten mot öppenheten”.

– Jag kan bara inte förstå hur man sedan kan ställa sig bakom FRA-förslaget, säger Andersson som alltså nu kräver att en medlemskommission granskar partiets agerande.

– Det kommer att skada centern om vi inte får till en utredning som visar exakt vad som hände, och hur frågan ska hanteras framöver.

Folkpartiets Camilla Lindberg är den enda borgerliga riksdagsledamot som röstade nej till FRA-lagen, och hon är också i Almedalen.

– Jag ska ha en del informella samtal, säger Camilla Lindberg och tillägger att det handlar om att sondera hur starkt FRA-motståndet är i alliansen.

På onsdag hålls en FRA-debatt i regi av den centeranknutna tankesmedjan Fores. Där deltar förre försvarsministern Mikael Odenberg (m), som har kallats ”FRA-lagens fader”, och den unga centerpartisten Annie Johansson som till slut röstade ja i riksdagen.

Annons
Annons
X

Magnus Andersson, ordförande för centerpartiets ungdomsförbund.

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X