Annons
X
Annons
X

P J Anders Linder: C har ingen formel att återvända till

Låt bevakningen av väljarbarometrarna vila under 2013, skriver den kloke statsvetarprofessorn Henrik Ekengren Oscarsson på sin blogg (
www.henrikoscarsson.com). Det är så långt till nästa val att mätningarna inte säger något om hur det ska gå, och det finns så mycket annat i politiken som förtjänar fylligare rapportering.

Allt fler institut gör väljarbarometrar. Ibland känns det som att det kommer nya siffror varenda dag, och även små förändringar leder till stora rubriker. Sådant borgar inte för konstruktiv och långsiktig debatt.

Oscarsson är inte en sådan partydödare att han vill ha stopp för alla mätningar. Men han vill att de hypotetiska frågorna om ett beslut som inte ska fattas förrän nästa höst ska kompletteras med frågor som gäller bilden av dagsläget: Vilka partier anses ha bäst politik på centrala fält? Hur sköter sig regeringen? Utvecklas Sverige år rätt eller fel håll? Det ger information som är användbar här och nu.

Annons
X

Det är inte svårt att hålla med. För mycket av den politiska bevakningen låter som om den rörde Eliserien: Vem leder? Vilka ska gå till slutspel? Vem hotas av nedflyttning? Fast Oscarsson missar en sak: Det är inte bara så att väljarbarometrar registrerar opinioner, de utgör också händelser som påverkar opinioner. Inte minst därför att de påverkar hur partierna bedöms, behandlas och beter sig.

I gårdagens januarimätning från Sifo får Centerpartiet 3,2 procent. Nedgången är större än felmarginalen, och resultatet är partiets sämsta sedan mätningarna inleddes. Det betyder inte att valresultatet måste bli dåligt, men jag har svårt att tro att det inte får handfasta effekter: Ännu fler partimedlemmar blir ännu nervösare och ställer ännu skarpare krav på att Annie Lööf ska göra något, förslagsvis markera ännu tydligare mot det radikala förslaget till nytt idéprogram.

Det kan inte Lööf ignorera. Samtidigt vet hon att återgång till något gammalt inte duger som strategi. C har gått knackigt i åratal och har ingen gammal vinnarformel att åter ta upp. Här måste legeras: det nya måste smältas samman med det traditionella. Ibland sägs att det nya frihetsbudskapet och den gamla landsbygdsförankringen är oförenliga storheter, men om man tänker bortom de mest kittlande symbolfrågorna: Varför det?

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Måhända anade Lööf vad som komma skulle. För redan i partiledardebatten i onsdags lade hon ut den linje som är helg-Sifos rimliga slutsats: frihet och företagsamhet som förutsättningar för hela landets framtid, landsbygden som arbetsplats och attraktiv livsmiljö snarare än som ett MP-Skansen där allting är förbjudet eller överklagat. Det är ett budskap med potential. Och det även i storstäderna.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X