Annons
X
Annons
X

C-grupp vill ha tre terminer

Inför ett system med tre terminer i grundskolan. Det föreslår Sofia Larsen (C), skolpolitisk talesperson. På så sätt kan antalet lektioner utökas - men det innebär också ett kortare sommarlov. Betyget från övriga allianspartier är blandat.

Foto: SCANPIX ARKIV

Slöjd: 330 timmar. Matematik: 900 timmar. Svenska: 1 490 timmar.

Det är några av de ämnen som riksdagen bestämt att svenska elever ska läsa under sin tid i grundskolan. Totalt ska 6 665 lärarledda lektioner stå på schemat, men hur timmarna fördelas på de nio åren bestäms lokalt.

I de flesta EU-länder får barn och unga betydligt mer undervisning än så, enligt Sofia Larsen (C), skolpolitisk talesperson och ordförande i riksdagens utbildningsutskott. Hon är också ledamot i partiets välfärdsgrupp, som ska forma en ny politik inför valet 2010. Fler lagstadgade lektioner i grundskolan är ett av kraven.

Annons
X

–Vi har diskuterat mycket kring elevers rätt till ökad kunskap, och tycker att man borde plussa på mellan 200 och 250 timmar, säger Sofia Larsen.

Det betyder att årets 365 dagar måste utnyttjas bättre, konstaterar hon. Ett sätt är att dela in läsåret i tre terminer. En sådan modell har föreslagits från politiskt håll tidigare, bland annat av förre utbildningsministern Thomas Östros (S), men då enbart i högskolan.

C-gruppen vill ta ytterligare ett steg, och införa ett treterminssystem redan från första klass, något som kräver en lagändring. I dag slår skollagen fast att ”varje läsår skall delas upp på en hösttermin och en vårtermin.”

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  –Det vore väldigt spännande att testa ett treterminssystem, säger Sofia Larsen, som inspirerats av Storbritannien och Tyskland.

  Tre terminer, i stället för två, skulle betyda att sommarlovet, som i dag är ungefär tio veckor, blir kortare.

  –Det blir något kortare, absolut. Men det ska finnas ett ordentligt sommarlov.

  Lärare upplever ofta att tiden inte räcker till, och skulle gilla ett treterminssystem med fler undervisningstimmar, tror hon. Det gäller också föräldrar.

  –Dagens system kan ibland kännas ganska förlegat. Som förälder behöver man pussla på alla möjliga sätt för att få ihop det långa sommaruppehållet, så jag tror det här skulle vara välkommet, säger Sofia Larsen.

  Vad tror du att eleverna tycker?

  –Det beror ju på hur varje skola hanterar undervisningen. På många ställen fungerar det utmärkt, eleverna trivs och tycker att det är väldigt spännande att lära sig. På andra skolor fungerar det inte lika bra.

  Om förslaget får godkänt på Centerpartiets stämma i maj tänker Sofia Larsen ta upp frågan i den borgerliga alliansen inför nästa mandatperiod. Både Folkpartiet och Moderaterna förespråkar fler lektioner i grundskolan.

  –Kunskapsnivån sjunker, och vi är rädda att vi inte har sett slutet än. När man tittar ut över Europa och världen så har ju Sverige minst antal timmar, säger Margareta Pålsson (M), skolpolitisk talesperson.

  Hennes parti har inte tagit ställning till hur undervisningstimmarna lämpligast kan utökas, men ett treterminssystem är ”ingen dum idé”, tycker Margareta Pålsson. Hon har själv funderat på saken, framför allt med tanke på de åtta-nioåringar som inte kan vara ensamma hemma en hel sommardag, och tycker att de är för stora för att vara på fritids.

  –De lov som andra tycker är underbara kan upplevas som rätt långa för dessa barn, och ganska besvärliga för föräldrarna som måste jobba. Vår skola är ju uppbyggd kring ett jordbrukssamhälle, inte för dagens moderna samhälle.

  Men FP:s skolpolitiske talesman Christer Nylander är inte redo att säga ja till ett kortare sommarlov.

  –Många barn behöver ett sommarlov för att återhämta sig. Jag tror att man i stället kan stoppa in de här extra timmarna på håltimmar.

  Kollegan i KD, Gunilla Tjernberg, kan tänka sig att titta närmare på C-förslaget, men varnar för kostnaderna.

  –Kunskapsmålen måste också vara överordnade skoltiden i timmar, och det är viktigt med en flexibel skolgång.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX ARKIV Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X