Annons
X
Annons
X

C föreslår mildare Ipred-lag

Internetoperatörerna ska skicka ut varningsbrev till illegala fildelare innan deras ip-adresser lämnas ut till upphovsrättsinnehavare. Det föreslår nu centern, i ett försök att mildra den kritiserade antipiratlagen. Samtidigt uppger partiet att förslaget om att Ipred enbart ska gälla när fildelningen sker i ”kommersiellt syfte” inte längre är aktuellt.

Johan Linander (c).
Johan Linander (c). Foto: SCANPIX

Läs mer om Ipred:

Läs även

Just nu pågår diskussioner mellan allianspartierna om hur den omstridda så kallade Ipred-lagen slutligen ska utformas. Ett beslut väntas tas av regeringen nästa torsdag, och innan dess är det inte känt exakt hur antipiratlagen kommer att utformas.

Men i ett försök att mildra lagen, och därmed minska kritiken mot regeringen, föreslår nu centern att illegala fildelare ska få ett varningsbrev från internetoperatörerna innan deras uppgifter lämnas ut till upphovsrättsinnehavare.

Det skulle innebära att upphovsrättsinnehavare som skivbolag, bokförlag och filmbolag inte direkt kan få ut uppgifterna via domstol, vilket är det förslag som diskuterats offentligt.

Annons
X

– Vi har försökt hitta saker som gör att lagen känns rättssäkrare, säger partiets rättspolitiske talesman Johan Linander till SvD.se.

Kritiken har utgått från en rad punkter: det är fel att låta privata företag göra polisens arbete, det blir lättare för dessa företag att få ut ip-nummer än det är för polisen, det är svårt att säga exakt vem som har fildelat och trådlösa uppkopplingar gör att det kan vara grannen eller någon helt okänd person som kopplat upp sig på din internetuppkoppling.

Och argumenten har fått centern att lyssna. Partiet var från början emot hela lagen, men har kommit överens med de tre andra allianspartierna om att införa lagen. Nu hoppas man få igen sitt förslag om en mildare skrivning.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Om man nu inte känner till att det fildelas så får man veta det först via varningsbrevet, och kan då vidta åtgärder för att man inte ska dras inför en skadeståndsprocess i ett senare skede, säger Johan Linander.

  Som SvD tidigare skrivit har det inom allianspartierna också diskuterats om en möjlig lösning är att ip-adresser enbart ska lämnas ut när den olagliga fildelningen sker i ”kommersiellt syfte”. Men det förslaget är nu så gott som dött, säger Johan Linander.

  – Det är svåra avgränsningsproblem med det förslaget, så jag tror inte att det lever fortfarande. Och det är anledningen till att vi gör ett nytt inspel, säger han till SvD.se.

  Annons
  Annons
  X

  Johan Linander (c).

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 2
  Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X