Annons
X
Annons
X

C-attack mot fri invandring

Centerpartister i Färgelanda kräver i en debattartikel i Bohusläningen att förslaget till idéprogram skrotas. Särskilt attackerar de förslaget om fri invandring. Röster höjs nu för att skribenterna ska uteslutas ur partiet.

Av TT
(uppdaterad)

”Om idéprogrammets vision går igenom kommer Sverige att överbefolkas av illitterata storfamiljer som i brist på arbete - produktionsapparaten har slagits ut på grund av lågprisimport - löser arvsskiften med Kalasjnikovs”, skriver de.

Ordvalet och innehållet i artikeln har väckt uppståndelse på sociala medier och CUF-ordföranden i Nordvästra Götaland säger till P4 Väst att de som undertecknat bör uteslutas ur partiet.

Frederick Federley, riksdagsledamot för Centern, reagerar kraftigt mot artikeln.

Annons
X

– Det är väldigt graverande skrivningar om invandrare, som är helt oacceptabla i Centerpartiet, säger Federley.

– Jag blev djupt bestört. Det var värre än vad jag sett många Sverigedemokrater uttrycka.

Han tycker att partiet bör pröva frågan om uteslutning. Samtidigt betonar han att partiets alla procedurer ska följas, så att man först noga utreder vad som hänt och ser om det finns skäl att gå vidare.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  De 15 personer som undertecknat debattartikeln utgör avdelningsstyrelsen i Färgelanda Center och Centerkvinnor, en av flera C-avdelningar i Färgelanda kommun. En av undertecknarna är ersättare i kommunfullmäktige.

  Senare under dagen uppgav medier att många av dem som skrivit under inte känt till att texten innehöll en invandrarfientlig formulering.

  – De har fått se stolpar, men denna stolpe har inte varit med. När de sett resultatet tar de avstånd från det, säger Joachim Josefsson, kommunikatör vid Centerpartiet Väst till expressen.se.

  Enligt honom är artikeln författad av en enda person, oklart vem.

  Enligt Centerledaren Annie Lööfs presschef Anna-Karin Nyman håller riksorganisationen nu på att kontakta personerna bakom artikeln. Dels för att höra varför den skrivits som den gjorts, dels för att tydligt tala om att partiet inte står bakom språkbruket.

  Det är fullt möjligt för partiet att utesluta medlemmar som skadar partiet eller agerar på ett sätt som strider mot partiets grundläggande värderingar.

  – Men det är en lång process, säger Nyman.

  Beroende på hur samtalen med Färgelanda-medlemmarna avlöper, är det därefter möjligt att väcka frågan om uteslutning. Det blir sedan ett ärende för partistyrelsen.

  Debattörerna skriver att de flesta medlemmarna i avdelningen har lagt inbetalningskortet för förnyad medlemsavgift på hyllan i avvaktan på den extra partistämman i mars, då tokförslaget ska antas, som de uttrycker det.

  Artikeln är dock inte förankrad i hela partiet i Färgelanda kommun.

  – Oj då, svarar Thor-Björn Jakobsson, vice ordförande för kommunkretsen, när GP läser upp debattinlägget för honom.

  Han tar avstånd från partikamraternas inlägg.

  – Vi har inte märkt av liknande tendenser tidigare. Det här måste vi ta tag i på något sätt, säger Jakobsson till gp.se.

  QUIZ | Har du koll på åren som gått?

  2012: Vilket öknamnfick skandalkaptenen? quiz.svd.se 2011: Katastrofer ochstörtade diktatorer quiz.svd.se 2010: Vad minns duav skandalernas år? quiz.svd.se

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X