X
Annons
X
Recension

Ett glas vrede Bytte skrivmaskin mot traktor – skrev aldrig mer

Raduan Nassar hyllades för sina romaner på 1970-talet. Sedan blev han bonde. Och tog aldrig mer upp skrivandet. De senaste åren har litteraturvärlden återupptäckt Raduan Nassar, och nu kommer hans lilla men viktiga produktion ut på svenska.

Raduan Nassar, född 1935 i Brasilien, debuterade med ”Arkaiskt jordbruk” (”Lavoura arcaica”) 1975 och utgav ”Ett glas vrede” (”Um copo de cólera”) 1978. Trots att han inte skrivit något sedan dess har romanernas ryktbarhet bara fortsatt växa. Böckerna publicerades på engelska under 2016 och samma år tilldelades Nassar det prestigefyllda Camões pris. Foto: Klaus Mitteldorf, Filipe Frazao/IBL
Läs mer om Vårens böcker 2018

Varför slutade Raduan Nassar skriva? Frågan följer med den brasilianske författarens romaner likt ett osynligt appendix. Det är svårt att nämna något av Nassars två korta verk utan att samtidigt inflika mysteriet kring hans person: efter att han under 1970-talet höjdes till skyarna för kortromanerna "Lavoura arcaica" och "Um copo de cólera" bestämde han sig för att lägga pennan åt sidan och istället börja arbeta som bonde på en gård utanför São Paulo.

Åtskilliga är de förläggare, journalister och läsare som försökt ruska om honom för att se om där faller ut ytterligare en bok, dikt eller åtminstone en idé till en synopsis; bara för att konstatera att Nassar för gott bytt parnassen mot åkern, skrivmaskinen mot skördetröskan.

Bild 1 av 2
Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X