Byte av teknik ska ge nytt övertag

1977 började Telia införa Ericssons digitala telefonväxel AXE. Den gigantiska omställningen tog 21 år. Nu står Telia inför ett minst lika stort teknikbyte. Alla de olika tele- och datanäten ska byggas om till ett nytt gemensamt nät som bygger på ip, den teknik för överföring av data som används i internet.

Under strecket
Publicerad
Annons

Målen är flera. För det första handlar det om att få ned kostnaden. Det blir betydligt billigare att driva ett enda nät.
Men det blir också möjligt att med ip utveckla helt nya tjänster. Framför allt är det den gamla vanliga fasta telefonen som ändras rejält de närmaste åren. Den kommer ifatt mobilen och får funktioner som kontakter, skicka meddelanden med mera.
Håkan Dahlström, nät- och teknikchef på Telia Sonera, betonar att den fasta telefonen snart också kan göra mycket mer än mobilen. Den begränsas inte av en liten bildskärm, krav på att spara batteri och av begränsad dataöverföring.

– Gränserna mellan vad vi gör i datorn och i telefonen suddas ut. Samtidigt som man pratar i apparaten kan man exempelvis spela musik och visa bilder, säger Håkan Dahlström.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons