Byte av musikfiler på internet minskade i USA

Illegalt utbyte av musikfiler på internet verkar ha minskat efter det att musikindustrin i USA inlett sin senaste rättsliga attack mot verksamheten. Men det är ännu oklart om detta är tillräckligt för att få fart på musikindustrins egna försäljning.

Under strecket
Reuters, TT
Publicerad
Annons

Enligt analysföretaget Nielsen Netratings ska internettrafiken på Kazaa, det populäraste systemet för utbyte av musikfiler på internet, ha rasat med 41 procent sedan slutet av juni. Antalet besökare per vecka ska ha sjunkit från 6,5 miljoner till 3,5 miljoner.

Musikindustrins branschorgan i USA, RIA, inledde i september sin rättsliga kampanj mot verksamheten genom att stämma enskilda användare för upphovsrättsbrott. 261 stämningsansökningar har lämnats in till en rad domstolar. Vissa användare har sedan dess gått med på uppgörelser utanför domstolen och betalat tusentals dollar för att slippa ställas inför rätta.
Samtidigt redovisade en global handelsorganisation tidigare i veckan att försäljningen av inspelad musik på bland annat cd ska ha fallit med 11 procent, räknat i både volym och försäljningsintäkter, under årets första halvår. Ökad piratkopiering och byte av musikfiler på internet angavs som huvudorsaker till försäljningsfallet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons