Byströms jaktgudinna åter vit som snö

En klassisk gudinna i carraramarmor för 3,8 miljoner kronor, kan det vara något? Konsthandlare Werner Åmell och SvD:s Erica Treijs tittar på en skulptur av Johan Niclas Byström.

Under strecket
SvD
Uppdaterad
Publicerad
Annons
Efter reklamen visas:
Konsthandlare Åmell om Johan Niclas Byströms Diana

Werner Åmell hittade kungliga bildhuggaren Byströms version av jaktgudinnan Diana på en auktion med konstföremål från Biby fideikomiss. Efter många år utomhus hade hon blivit smutsig och grå. Efter besök hos en konservator i London är hon åter vit som snö.

Johan Niclas Byström (1783–1848) var elev till skulptörerna Louis Masreliez och Johan Tobias Sergel. sedan utbildad i Rom, blev en framgångsrik och mycket produktiv skulptör. Hans klassicistiska verk, ofta med motiv ur antik mytologi, finns på museer och slott. Hans Diana har fått en månskära som diadem, i det antika Rom var hon ju jakten, månens och naturens gudinna. Byström är konstnären bakom den stora Bellmansbysten vid Bellmansro på Djurgården. Där lät han även lät bygga Byströmska villan (i dag spanska ambassaden) nedanför den kulle som i dag är Skansen.

”Ett konstverk är inte värt mer än det någon vill betala”

När det gäller konst som investering säger konsthandlaren att konst oftast är en dålig affär. Tanken är att man ska kunna leva med det konstverk men förvärvar, inte sälja det igen. ”Köp bara det du tycker om och gillar”, är Verner Åmells råd.

Efter reklamen visas:
Åmells konsthandel om den oreglerade marknaden

Vad är egentligen skillnaden mellan auktionsmarkanden och konsthandel. På vägen dit kikar vi på en Bruno Liljefors-räv för 11 miljoner kronor, pratar om värdering av konst och får veta att konst går att hyra.

Att hyra ett konstverk kan vara en bra idé för ett företag som vill skapa en attraktiv miljö och öka sitt kulturella kapital. Men företag flyttar, får nya chefer med annan smak, konsten kanske inte längre passar in – och är lätt att återlämna om den bara är inhyrd. Inte minst kan man, liksom när en firma hyr en kopieringsmaskin, dra av kostnaderna.

SvD

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons