Annons

Arvida Byström, ”Cherry picking”Byströms håriga ben visar nätets dubbelnatur

Arvida Byström chattar med några av sina 250 000 följare under vernissaget  för utställningen ”Cherry picking”.
Arvida Byström chattar med några av sina 250 000 följare under vernissaget för utställningen ”Cherry picking”. Foto: SvD och Gallery Steinsland Berliner

Hon syr små nättrosor till persikor och fotograferar. Med sig själv som modell med håriga ben visar hon tjejiga stereotyper, normer och begränsningar för den kvinnliga kroppen. Som att det än i dag är provocerande att kvinnlig kroppsbehåring. Arvida Byström speglar den digitala världens dubbelnatur, frihet och censur.

Under strecket
Publicerad

Arvida Byström, ”Cherry picking”, installationsvy på Gallery Steinsland Berliner.

Foto: Olof Ringmar

Arvida Byström får hjälp med uppkopplingen inför sitt livechat-performance under vernissagekvällen på Gallery Steinsland Berliner.

Foto: SvD

Arvida Byström, ”You’d rather be an iphone than a woman, 2018.

Arvida Byström, ”Pinterest interior scroll”, stillbild ur videoperformance.

Arvida Byström chattar med några av sina 250 000 följare under vernissaget för utställningen ”Cherry picking”.

Foto: SvD

Arvida Byström, ”Cherry picking”, installationsvy på Gallery Steinsland Berliner.

Foto: Olof Ringmar

Det är mycket man kan fundera över. Varför det efter #metoo läggs om möjligt mer fokus på könstillhörighet än tidigare. Varför så många kvinnor valde att svika både varandra och sig själva genom att rösta på Trump. Varför rosa fortfarande är en provokativ färg. Varför jag tror att det är en man som ligger på dagbädden i gallerirummet, för att jag först bara ser benen och för att de är håriga. Trots att de är klädda i pumps och kjol.

Det är ingen man, det är Arvida Byström, konstnären själv, som ligger där. Under vernissagekvällen är hon placerad framför det digitala performance-verket ”Everchanging stories” för att live-chatta via sitt Instagram-konto. I ett försök att få kontakt loggar jag in på chatten från min telefon. Jag frågar om tanken bakom verket och hon svarar att det handlar om den digitala objektifieringen av oss själva, som vi inte kommer undan och som kan vara tung och frustrerande.

Annons
Annons
Annons