Recension

VälfärdsfabrikenByråkratin åt upp valfrihetens vinster

Kristina Mattsson är författare och frilansjournalist. Hennes bok ”Landet utanför” (2010) belönades med Wendela Hebbe-priset för årets bästa socialreportage.
Kristina Mattsson är författare och frilansjournalist. Hennes bok ”Landet utanför” (2010) belönades med Wendela Hebbe-priset för årets bästa socialreportage. Foto: FOTO: CATO LEIN
Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Revolutioner har en tendens att spåra ur. Den franska, till exempel, och den ryska. Man kan göra en lång lista och sedan yvas över att vi, här i Sverige, har lyckats bygga vårt samhälle bättre. Ett alternativ är att läsa Kristina Mattssons nya bok ”Välfärdsfabriken” och förfasas över valfrihetsrevolutionens haveri, dess färd från trosviss nyliberalism till managementkonsulternas tyranni.

De vill ju alltid så väl, revolutionärerna, och nyliberalerna i början av 1990-talet var inget undantag. När den fria marknadens logik och principer skulle införas i en rad skattefinansierade verksamheter trodde man fullt och fast att konkurrensen skulle medföra både bättre och billigare vård, skola och allt vad det nu var. När valfrihet blev ett slagord var det få som sa emot.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons