Annons

Byråkrati riskerar stoppa EU-miljarder

Eurofinansministrarnas mötesordförande Mario Centeno, manade alla finansministrar "att enas om en modig och ambitiös plan för att skydda våra ekonomier", inför torsdagens förhandlingar. Arkivbild.
Eurofinansministrarnas mötesordförande Mario Centeno, manade alla finansministrar "att enas om en modig och ambitiös plan för att skydda våra ekonomier", inför torsdagens förhandlingar. Arkivbild. Foto: Francisco Seco

EU:s finansministrar har enats om ett stödpaket på över 500 miljarder euro mot coronakrisen.

Reaktionerna i Sverige skiljer sig åt.

Ett styrkebesked från en enad union menar vissa – men andra har farhågor om nya byråkratiska nät att navigera för att hjälpa krisande företag.

Under strecket
Marc Skogelin / TT
Publicerad

Totalt rör det sig om ett värde på 540 miljarder euro (ungefär 5,9 biljoner kronor) som ska fördelas på lån från stödfonden ESM, garantier från Europeiska investeringsbanken EIB och ett kommissionsförslag om korttidsarbete.

– Framför allt tycker vi att det är viktigt att Europeiska investeringsbanken får möjlighet att låna ut stora belopp, det kommer att hjälpa svenska företag, sade finansminister Magdalena Andersson (S) till TT efter att förhandlingarna avslutats sent på torsdagskvällen.

Annons
Annons
Annons