Annons
X
Annons
X

Byggnads: Det finns inget ackordstvång

Byggnads ser ett stort behov av att gemensamt möta de ut­maningar branschen står ­inför. Därför ser vi med oro och förvåning på det hårda tonläge som vår motpart Sveriges Byggindustrier håller, skriver Johan Lindholm och Torbjörn Hagelin, Byggnads.

Avtalsrörelsen 2016
Foto: Anders Wiklund/TT

REPLIK | BYGGINDUSTRIN

Det finns möjlighet att förhandla om flera olika löneformer.

Avtalsrörelsen har startat och byggbranschens parter har i veckan växlat avtalskrav. Detta i en tid då byggbranschen står inför stora utmaningar som vi måste lösa tillsammans. Vi ska bygga bort en enorm bostadsbrist och vi kommer att behöva alla krafter som finns. Samtidigt står flera grupper utanför arbetsmarknaden och byggbranschen präglas av dålig ordning och reda.

Därför går Byggnads in i avtalsrörelsen med målet att skapa en modern och framtidsinriktad byggbransch. Vi vill ha en bransch där män och kvinnor, nyanlända och ungdomar jobbar sida vid sida på samma villkor. Bara så kan vi förhindra att grupper ställs mot varandra med lönedumpning och allt sämre villkor. Det är så vi skapar ordning och reda.

Annons
X

Vi kan se att våra arbetsplatser de senaste 10–20 åren har styckats upp i allt fler entreprenader med långa entreprenadkedjor och utvecklingen fortsätter. Detta skapar problem. För att förhindra att säkerhet, villkor och löner sätts ur spel vill vi utveckla och stärka huvudentreprenörsansvaret.

Unga tjejer och killar drömmer om att bli framtidens byggnadsarbetare. Trots behovet av arbetskraft har dagens byggelever svårt att hitta en lärlingsplats. Byggnads vill fastställa att byggföretagen tar sitt ansvar och anställer fler lärlingar.

Kvinnor har svårt att få jobb i byggbranschen. Undersökningar visar att det finns attityder och en jargong som håller kvinnor borta från branschen och som får både män och kvinnor att må dåligt. Ska vi klara av att bygga alla de bostäder som behövs kan vi inte vända halva befolkningen ryggen. Så omoderna kan vi inte vara. Därför vill vi arbeta för en förändring så att alla känner sig välkomna.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det finns anledning att kommentera några av de utspel Sveriges Byggindustrier (BI) har gjort inför avtalsrörelsen. BI:s vd Ola Månsson påstår att Byggnads och förbunden i 6F har brutit sig ur LO:s samordningen och har som mål att spräcka industrins märke. Det är fel. Förbunden i 6F har hela tiden arbetat för en LO-samordning och beklagar att den föll. En samordning är en styrka och något att vårda. I denna avtalsrörelse samordnar sig därför Byggnads med de övriga LO-förbunden inom 6F samt Musikerna istället. Det är ett naturligt samarbete mellan förbund som verkar i en gemensam bransch.

  Byggnads ser ett stort behov av att parterna tar ett gemensamt ansvar för att möta de utmaningar som byggbranschen står inför. Därför ser vi med oro och förvåning över det hårda tonläge som vår motpart Sveriges Byggindustrier håller. Vi behöver inte mer konfrontation och osakliga utspel. Vi bjuder i stället in till framtidsinriktade samtal och hoppas att BI vill kroka arm med oss.

  När det gäller våra lönekrav på 3,2 procent har BI valt att kalla dessa företagsfientliga. Naturligtvis är det oss främmande att presentera lönekrav som skulle riskera både företag och jobben. Vårt lönekrav grundar sig på en gedigen ekonomisk analys och som har stöd av bland andra Konjunkturinstitutet och Riksbanken. Hjulen snurrar i byggbranschen och miljarderna rullar in. Då är det självklart att landets byggnadsarbetare ska ta del av den vinst som de är med och skapar.

  BI hävdar ofta att byggsektorn är utsatt för internationell konkurrens. Detta är ett problematiskt påstående. I den statliga utredning (SOU 2015:105) som hade i uppdrag att titta på bättre konkurrens för ökat bostadsbyggande dras andra slutsatser. Där sägs att den internationella närvaron är begränsad inom bostadsutveckling- och byggande och de utländska byggherrarna har mycket små marknadsandelar. Det är viktigt att vi utgår från den verklighet som gäller.

  Det är tydligt att BI lägger stor energi på att förändra våra lönesystem och vill införa månadslön som huvudlöneform. Men det är viktigt att slå fast – det finns inget ackordstvång i Byggavtalet. Det finns möjlighet att förhandla om flera olika löneformer.

  BI lägger stor energi på lönesystemen. Men av de totala produktionskostnaderna utgör lönekostnaderna endast en liten del. Så det handlar väldigt lite om kostnader och väldigt mycket om makten över lönebildningen. BI vill slippa förhandla med kunniga byggnadsarbetare som håller på sin rätt att ta del av kakan man är med och arbetar ihop.

  BI påstår att ackordet inverkar negativt på arbetsmiljön, kvalitet, kundrelationer och företagens konkurrenskraft. Det är fel och mycket illa underbyggt. När vi träffar lagbasar från arbetsplatser runt om i landet berättar de en helt annan historia. Där är ackorden en garant för lokalt medbestämmande tillsammans med bygg- och platschef. Man deltar i projektering, planering, material- och metodval eftersom man delar intresse av att göra ett bra och effektivt jobb. Det skapar laganda och arbetsmiljö och säkerheten blir bättre.

  I en tid när byggbranschen ska växa och blomstra kan vi inte ställa grupper mot varandra och söka konflikt. Byggnads och Sveriges Byggindustrier delar trots allt en bild av att branschen står inför utmaningar och Byggnads ser bara en väg framåt och den skapar vi tillsammans. Vi hoppas att BI vill kroka arm för en byggbransch vi kan vara stolta över.

  Johan Lindholm

  förbundsordförande

  Byggnads

  Torbjörn Hagelin

  avtalssekreterare

  Byggnads

  Johan Lindholm och Torbjörn Hagelin, Byggnads. Foto: Knut Koivisto
  Annons
  Foto: Anders Wiklund/TT Bild 1 av 2

  Johan Lindholm och Torbjörn Hagelin, Byggnads.

  Foto: Knut Koivisto Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X