Byggjättar slarvar med fakturorna

Byggjättarna struntar i att betala sina fakturor i tid. Skanska, JM, Peab och NCC skjuter upp betalningar för miljontals kronor varje år. Bolagens dominans gör att underleverantörerna stannar kvar, trots att betalningsmissarna leder till stora problem.

Under strecket
Publicerad
Annons

Skanska, Sveriges största byggbolag, är sämst på att betala sina fakturor. Det visar den granskning som SvD Näringsliv har gjort. Bara under 2003 och fram till i dag har Skanska fått 127 anmälningar om betalningsföreläggande – en summa som uppgår till 4,7 miljoner kronor.

Beloppet är till och med högre än ett år tidigare då Kronofogdemyndigheten tog emot 98 anmälningar mot Skanska på totalt 2,4 miljoner kronor.
– De har satt i system att inte betala i tid. Klagar man så hotar de med att man inte får göra fler jobb åt dem. De använder rena maffiametoder, säger en anonym företagare som anmält Skanska till kronofogden efter att fakturan aldrig betalades in i tid.
Situationen hos övriga byggbolag är inte bättre. I kronofogdens topp-20-lista över bolag med många betalningsförelägganden finns Skanska, Peab och NCC.

Annons
Annons
Annons