Annons
X
Annons
X

Byggjättar positiva efter öppning om bostadskrisen

Både NCC:s Peter Wågström och Skanskas Anders Danielsson välkomnar regeringens förslag om blocköverskridande samtal om den förvärrade bostadskrisen.

– Allt måste tas upp, inklusive hyresregleringen, säger Peter Wågström.

Bopriserna
[object Object]
Statsminister Stefan Löfven öppnar för samtal om reformer för ökad rörlighet och mera byggnation. Foto: Tomas Oneborg och Magnus Hjalmarson Neideman

Regeringen öppnade på onsdagen för förhandlingar med alliansen om nya politiska lösningar på bostadsbristen, en nyhet som omedelbart välkomnas av byggjättarna, som nu vädrar morgonluft.

– Vi välkomnar en blocköverskridande politik. Det är helheten som nu måste upp på bordet – såväl hinder och flaskhalsar i nyproduktionen som hur man kan skapa större rörlighet i befintligt bestånd genom att se över ränteavdrag, uppskovsregler, flyttskatter och hyresreglering, säger Peter Wågström, vd vid byggbolaget NCC.

**Också Skanska **välkomnar möjligheten till en brett förankrad reformering av bostadspolitiken.

Annons
X

– Det är svåra politiska beslut som måste fattas, vilket kräver blocköverskridande lösningar. Det handlar dels om att få fart på flyttkedjorna i befintligt bestånd, dels om att korta tiden mellan idé och färdig bostad i nyproduktionen, säger Anders Danielsson, vice vd vid Skanska.

Stefan Löfven: "För trög rörlighet på bostadsmarknaden"

**Det var på **DN Debatt som Stefan Löfven, Magdalena Andersson och Mehmet Kaplan på onsdagen öppnade för samtal om reformer för ökad rörlighet och mera byggnation, bland annat genom översyn av regler, nya finansieringsformer och fler utbildningsplatser för jobb i byggsektorn.

De två blocken måste diskutera hela bostadsmarknaden.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det mest kontroversiella i regeringsbeskedet är att "bostadsbeståndet behöver användas mer effektivt", vilket i klartext innebär att regeringen nu kan släppa fram känsliga politiska ämnen som flyttskatt, fastighetsskatt och friare hyressättning.

  – De två blocken måste diskutera hela bostadsmarknaden. Då får man inte vara främmande för att ändra även på hyressättningssystemet förutsatt att man också hittar en lösning för dem med små resurser som skulle drabbas, säger Peter Wågström som konstaterar att en snabb lösning av bostadskrisen kräver ingrepp i regelverken för befintliga bostäder.

  **Klart är att bostadsbristen **nu är så stor att den inte går att bygga bort på bara några år. "På tio års sikt" uppger NCC att man kan dubblera sin bostadsproduktion. Om alla byggföretag ökar så mycket, så kan Sverige få en årlig bostadsproduktion på runt 70 000 bostäder 2025, vilket närmar sig det långsiktiga behovet som före höstens flyktingvåg av Boverket beräknades till 76 000 nya bostäder årligen. Men på kortare sikt, 3–4 år, kommer nyproduktionen troligen att ligga närmare 2015 års nivå på cirka 35 000 nya bostäder. Sverige har alltså en accelererande bostadskris som nu blir politiskt kokhet.

  Redan utifrån SCB:s befolkningsprognos i maj beräknade Boverket ett behov av 705 000 nya bostäder till och med 2025. Men under hösten har läget spetsats till ytterligare av flyktingvågen till Sverige. Till exempel slog tunga experter – bland andra ekonomerna Klas Eklund och Hans Lind – strax före jul larm om svår trångboddhet med förslummade svenska förorter om inget görs. Det är mot den bakgrunden som regeringen nu gör utspelet där finansminister Magdalena Andersson bjuder in alla partier – utom Sverigedemokreterna – till samtal om praktiskt taget hela bostadspolitiken.

  Vid Skanska påpekar Anders Danielsson att det går att driva upp produktionstakten genom att planera mycket nyproduktion samtidigt, i dag är det vanligare att planera ”frimärksstora” områden. Byggprocessen kan också förenklas genom repetitivt utformade moduler. Enligt Skanska är det dock bristen på byggbar mark med utbyggd infrastruktur till rätt pris som är den enskilt värsta flaskhalsen.

  – Jag tror inte på kortsiktiga subventioner, det viktiga är att man nu kommer överens om långsiktiga spelregler för byggföretagen, säger Anders Danielsson.

  NCC:s Peter Wågström nämner också andra just nu kapacitetsbegränsande flaskhalsar, som brist på installatörer inom el och rör, men också behov av arbetsledare, typ den gamla sortens "gymnasieingenjör". Klart är att regeringen också öppnar för fler utbildningar som leder till byggbranschen.

  – Man kan förstås också tänka sig att utländska byggföretag kommer in i Sverige mycket mer än hittills, men så länge varje kommun kan ha särskilda regler för nybyggnation är det osannolikt att det blir så, säger Peter Wågström.

  När vår fabrik i Småland slår i kapacitetstaket, låter vi bygga på svenska certifikat i Estland och Polen.

  Hos uppstickaren Boklok, ett företag initierat av Ikea och Skanska i samarbete, finns dock exempel på att det går att beställa flerbostadshus i moduler där nästan allt från kök till el är förinstallerat utomlands.

  – När vår fabrik i Småland slår i kapacitetstaket, låter vi bygga på svenska certifikat i Estland och Polen, säger Bokloks vd Jonas Spangenberg.

  Annons

  Statsminister Stefan Löfven öppnar för samtal om reformer för ökad rörlighet och mera byggnation.

  Foto: Tomas Oneborg och Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X