Annons

Byggherren delar med sig av konsten

NYBYGGE Det ska glänsa av guld som farbror Joakims kassavalv, säger Sven Harry Karlsson om sitt konstmuseum med fasad av mässingsplåt. Just nu byggs det dag och natt vid Vasaparken till invigningen 23 mars.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

”Jag har sådan glädje av min konst och vill nu dela den med er.” Så står det på en stor skylt på byggnadsställningen till den stora arbetsplatsen där Byggmästare Sven Harrys konstmuseum – som det ska heta – växer fram. Sven Harry Karlsson är en ansedd och kvalitetsmedveten storbyggmästare med ett folkligt anslag. Stiftelsen som bär hans namn äger och förvaltar det stora huset som växer fram och som rymmer konstmuseum, konsthall, restaurang, gallerier och lägenheter.

Museidelen ligger i ett penthouse högst upp och kringgärdas av en takterrass, en skulpturpark som kommer att rymma verk av bland andra Lena Cronqvist och Dan Wolgers. Nattetid ska museet glänsa över Vasaparken. Byggarbetare polerar i detta nu upp den mässingsplåt som i dubbla skikt klär in dess fasad. Ytterskiktet är perforerat och ska belysas inifrån. Det är inte enbart glädjen över att dela med sig av underbar konst eller 79-åringens behov att bygga ett monument över sig själv som ligger bakom de visuella extravaganserna, utan även ett målmedvetet varumärkesarbete.

Annons
Annons
Annons