Annons
X
Annons
X

”Bygger på manipulerade bevis”

”Den motvillige monarken” – skandalboken om kungens påstådda besök på sexklubbar bygger på manipulerade bevis”. Det hävdar Desirée Ahokas Shein som tillsammans med Dick Harrison har granskat uppgifterna från 2010 i den nya boken ”Från en säker källa…”

Kung Carl Gustaf fotograferad vid TT:s intervju på Stockholms slott.
Kung Carl Gustaf fotograferad vid TT:s intervju på Stockholms slott. Foto: ANDERS WIKLUND/SCANPIX

Kungens påstådda utsvävningar på bland annat sexklubbar blir nu föremål för ytterligare en bok. Men den här gången är det granskarna själva som granskas. Håller verkligen den vassa kritiken mot kungen? Enligt författarna till boken ”Från en säker källa…” handlar det om osanningar.

Det är Dick Harrison och hans medförfattare, faktaresearchern Desirée Ahokas Schein som har synat bevisen bakom boken ”Den motvillige monarken” som fick enorm uppmärksamhet när den kom ut för två år sedan. Slutsatsen är att inga av påståendena om att Sveriges statschef skulle ha äventyrat sitt ämbete är sanna.

I den nu ifrågasatta boken anklagades kungen för att utgöra en säkerhetsrisk för Sverige genom besök på stripp- och svartklubbar, ibland med anknytning till kriminella kretsar.

Annons
X

– Det är en märklig situation som har uppstått efter utgivningen av kungaboken, eftersom de utsagor som presenteras där har satt sig som vedertagna sanningar. Varför skulle annars de falska (och dyra) enkronor med texten ”Vår horkarl till kung” ha ansetts värda att producera? Och hur skulle annars fotografen Elisabeth Ohlson Wallins kungabild kunnat få ett sådant genomslag? påpekar nu Desirée Ahokas Schein som går till attack på DN-debatt.

Hennes egen och Dick Harrisons granskning uppges nu i stället avslöja en ”härva av manipulerade bevis, rena lögner och ytterst tveksamma metoder”.

– Inga av de påståenden om att kungen skulle ha besökt sexklubbar i Stockholm, Bratislava och Atlanta – och alltså därmed äventyrat rikets säkerhet i sin roll som statschef – håller för en närmare granskning, skriver Desirée Ahokas Schein.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Författarduon hävdar bland annat att ett huvudvittne som hävdar att hon serverade Kungen champagne på en strippklubb under OS i Atlanta 1996, är en röst gick att hyra. Källan påstås annonsera om att ”hon är villig att åta sig allehanda uppdrag mot betalning. Det ska dessutom vara osäkert om champagneservitrisen jobbade på klubben redan 1996.

  I USA har även Madonna utpekats som besökare på klubben, men enligt Desirée Ahokas Schein har Madonna, via sin presstalesman, låtit hälsa att det visserligen hade passat hennes image att besöka strippklubben, men att hon ”inte satt sin fot i Atlanta under hela 90-talet”.

  Enligt författarduon är anklagelserna mot Kungen att se som ”skrönor, som en efter en kan smulas sönder”. Desirée Ahokas Schein efterlyser nu en rejäl debatt om hur yttrandefriheten ofta missbrukas när olika typer av media framför ”grova anklagelser mot enskilda människor”.

  ”Från en säker källa…” ges ut av Ica Bokförlag och ska ligga på bokdiskarna nu på torsdag.

  Quizar om kungahuset

  Vad kan du om kungafamiljen? quiz.svd.se Vad kan du om karolinerkungarna? quiz.svd.se Vad kan du om kungliga bröllop? quiz.svd.se

  Johan Hellekant

  Annons
  Annons
  X

  Kung Carl Gustaf fotograferad vid TT:s intervju på Stockholms slott.

  Foto: ANDERS WIKLUND/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X