SvD Perfect Guide
Annons
Krönika

Estelle Nordenfalk:Bygger din livsåskådning på jakten på pengar?

Foto: Alamy

SPG:s krönikör Estelle Nordenfalk, som driver studion Yogayama och föreläser inom hälsa och livsstil, om hur sökandet efter pengar har kommit att fungera likt en religions vägledning i livet.

Text: Estelle Nordenfalk - 30 oktober 2020

Pratade med en kompis häromdagen som hade varit på en date med en kille. Besviket berättade hon att han bara hade suttit och räknat upp allt han ägde. Olika boenden, bilar, något hus på Mallorca och andra statussaker, hon undrade om han ens själv visste vem han var eller om han trodde att hans identitet låg i de saker han ägde.

I vårt sekulariserade samhälle kanske vi har uppfattningen av att vi inte tror på något speciellt, att våra tankar, de val vi gör och det vi lägger vår tid på i livet inte är styrt av någon särskild övertygelse bara för att vi inte känner tillhörighet till någon etablerad livsåskådning. Stämmer det verkligen? Har inte många av oss ofta en ganska god idé om vad som ska göra oss lyckliga och tillfreds. Nämligen pengar. Jakten på pengar har kommit att fungera på ungefär samma sätt som en religions vägledning i livet. Pengar är dessutom lättförståeligt och mätbart. Givetvis är det förföriskt.