Byggbranschen tvärnitar

För tre månader sedan hade byggbolagen arbetsbrist. Nu kommer storvarsel i varje kvartalsrapport. Finanskrisen har orsakat en tvär inbromsning av bostadsköp, samtidigt som bolagen själva har stora svårigheter att få lån. Framtiden hänger på den globala finanshälsan, och hur länge dagens akuta sjukläge håller i sig vet ingen.

Under strecket
Publicerad
Projekterade hus skjuts på framtiden eftersom det inte går att sälja.

Projekterade hus skjuts på framtiden eftersom det inte går att sälja.

Foto: PÄR OLSSON
Annons

Klockan är åtta en vardagsmorgon i november. Solen som just gått upp letar sig fram mellan mörka moln och utsikten över vattnet mot Tantolundens kolonilotter är slående. Morten Knoop Sejnæs och Anna-Maria Lindqvist har bott i den nybyggda tvåan på Liljeholmskajen i drygt två veckor. Tack vare finanskrisen och det stopp i byggsektorn som den medfört kommer de kunna äta frukost med vattenutsikt i minst två år till och slipper dessutom vakna av borrmaskiner och hammarslag. Sälj-och byggstarten för de 22 våningar höga bostadsskrapor som JM ska bygga vid kajen precis framför deras hus har skjutits åtminstone ett år fram i tiden.

Det är de goda nyheterna för det unga paret. Marknadssituationen känns förstås mindre rolig ur perspektivet att bostadspriserna är på väg ned och föll med 9 procent för bostadsrätter i Storstockholm i oktober. Men då, vid säljstarten för vip-kunder i augusti 2007 var läget ett helt annat.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons