Annons
X
Annons
X

Byggbranschen får personalliggare

Om drygt ett år ska det finnas ett register över alla som deltar i jobb på samtliga byggarbetsplatser i Sverige, uppger Sveriges Radio. Personallistorna blir ett sätt att stoppa svartjobben i byggbranschen, menar Skatteverket.

Bygge i Stockholm.
Bygge i Stockholm. Foto: FREDRIK PERSSON/TT.

**Det var i torsdags **som Sveriges riksdag bestämde att byggbranschen ska omfattas av personalliggare, listor som talar om vilka som är på plats och som jobbar på alla byggarbetsplatser. Startdatum för det nya regelverket blir efter årsskiftet 2015/2016.

Med sådana listor kan Skatteverket kontrollera att skatter och arbetsgivaravgifter är betalda. Dessutom ska myndigheten kunna göra oanmälda kontrollbesök på byggen här hemma.

Redan nu finns det branscher där det är a och o att ha personalliggare/listor. Restauranger, frisörer och tvätterier är exempel på branscher som har detta krav på sig.

Annons
X

Conny Svensson, nationell samordnare på Skatteverket, applåderar beslutet i riksdagen att även byggsektorn ska upprätta personalliggare.

– Det är väldigt positivt. Det är något som Skatteverket har haft som ett önskemål under många år, säger han till SR.

Andra är inte lika positiva. På Brottsförebyggande rådet, Brå, varnar man för att man formar olika regler i olika branscher. Utredaren Johanna Skinnari inom Brå säger att detta kan skapa kryphål, att byggbolag kanske kallar sig för åkeriet och därmed rundar de krav som ställs på byggbranschen.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det är bättre med ett gemensamt system som gäller alla branscher där det finns risk för svartarbete, säger Johanna Skinnari till SR.

  **Inom byggindustrin **pekar företrädare på att dessa personallistor skapar byråkrati. Jens Hoffman, vd för ett byggbolag i Nacka, säger att detta leder till mycket administrativt arbete för företagen.

  – På varje arbetsplats där vi kanske har en snickare samt en elektriker, en målare, en rörmokare, en fuktkille, en rivare och så vidare, ska vi kunna förutse vem som kommer att vara på varje plats, och när. När man har kanske 2000 jobb igång under ett år, varav många är små, så blir det givetvis en administrativ börda som blir tuff att klara, säger Hoffman till SR.

  Det är svårt att sätta fingret på hur mycket som försvinner varje år i form av obetalda skatter och avgifter inom byggbranscher men i runda slängar handlar det om tiotals miljarder kronor.

  Annons
  Annons
  X

  Bygge i Stockholm.

  Foto: FREDRIK PERSSON/TT. Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X