Annons

”Bygg ihop Stockholm – bygg i de öde kilarna”

De flesta verkar föredra innerstadens parker hellre än de så kallade gröna kilarna som oftast är öde, skriver debattören Johan Bobert.
De flesta verkar föredra innerstadens parker hellre än de så kallade gröna kilarna som oftast är öde, skriver debattören Johan Bobert. Foto: Jessica Gow/TT

Stockholm borde börja bygga innerstad igen och bygga samman ytterstadens satelliter så att Stockholm blir en sammanhållen stad. De så kallade gröna kilarna är mest öde och bör i stället betraktas som byggbar mark, skriver Johan Bobert.

Under strecket
Publicerad

Johan Bobert.

Foto: PrivatBild 1 av 1

Stockholms innerstad är Sveriges enda större stadskärna, men den är inte större än ungefär fyra kilometer i östvästlig riktning från Valhallavägens slut till Fridhemsplan, och fem kilometer i nordsydlig riktning från Norrtull till Skanstull. Av Stockholm stads yta utgör innerstadens 20 kvadratkilometer inte mer än 10 procent och av regionens 6 500 kvadratkilometer bara 0,3 procent.

I innerstaden ligger kvarteren i täta rutnätsmönster med tio-femton fastigheter i varje kvarter med gathus och gårdshus i fyra till fem våningar och bostäder, affärer, restauranger och kontor blandade. I regel är två tredjedelar av tomtytan bebyggd, att jämföra med villastädernas en femtedel. Trottoaren ligger precis vid fastighetsgränsen, gatan precis vid trottoaren och med jämna mellanrum bryts mönstret av torg och parker. Annars finns inga obebyggda ytor. Det är bara innerstaden som har dessa egenskaper.

Annons
Annons
Annons