Annons

”Bygg färdigt miljonprogrammet”

Fittja i Botkyrka kommun.
Fittja i Botkyrka kommun. Foto: Fredrik Sandberg/TT

De platta taken på miljonprogrammets lägsta hus kan snabbt tillföra många attraktiva bostäder som också bekostar den släpande upprustningen. Det skriver Henrik Friman, Andelsägarbolaget, och Anna Broman, Sveriges byggindustrier.

Under strecket
Publicerad

Henrik Friman och Anna Broman.

Foto: PressbilderBild 1 av 1

Cirka 40 procent av miljonprogrammet är bara påbörjade hus som i dag inte bär sina egna kostnader. Bygger vi dem färdigt kan resurser frigöras som skapar social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet. Genom att bygga färdigt miljonprogrammets lägsta hus med lägenheter som går att köpa bidrar de boende till omställningen mot hållbarhet.

När miljonprogrammet byggdes fanns ett undantag från hisskravet upp till tre våningar och därför består miljonprogrammet till stor del av 2–3-våningshus utan hiss och den tillgänglighet vi i dag kräver. Detta har skapat utmaningar allt eftersom, och husen har alltid haft för få lägenheter för att skapa bra ekonomi. Konsekvensen har blivit att husen inte renoverats i tillräcklig utsträckning och de står ofta högst upp på försäljningslistan när allmännyttan ombildas till bostadsrätter eller säljs till andra fastighetsägare.

Annons
Annons
Annons