Annons

Bygg bort bristen på studentlägenheter

Det är snart dags för terminsstart och i alla större studentorter i Sverige är bostadsbristen skriande. Effekten av de tusentals studentbostäder som saknas syns tydligast i Stockholm där man i början på varje hösttermin kan se nyblivna studenter som tältar utanför Stockholms universitet. De regelförenklingar som alliansregeringen har påbörjat är bra men mer arbete måste till för att bostadsbristen för studenter ska kunna byggas bort. De reformer som bostadsminister Attefall har föreslagit är bra men inte tillräckliga, skriver Hannes Hervieu och Alfred Askeljung, Centerstudenter.

Publicerad

Denna månad börjar högskoleterminerna för tusentals nya studenter. Det är otroligt glädjande att så många unga vuxna väljer att förkovra sig i ämnen de brinner för. En universitetsexamen är inte bara grunden för ett bra liv utan också det fundament samhället vilar på.

Människors möjlighet att flytta till de bästa skolorna hindras dock av den akuta bostadsbristen i de större studentstäderna. Bara i Stockholmsregionen saknas det över 10 000 studentbostäder och dubbelt så mycket i övriga landet enligt branschorganisationen Studentbostadsföretagen. Larmrapporter från Lund och Uppsala visar varje år att situationen där är likartad som i Stockholm - urusel. Bostadsbristen tvingar alla utan pengar på banken eller föräldrar som redan bor nära de populära lärosätena att acceptera utbildningsplatser utan att alltid veta ifall de har ett boende eller i värsta fall tacka nej till sina platser. Anekdotiska historier om nyblivna studenter som tältat i veckor eller dagpendlat de tolv milen från Västerås till Stockholm är tyvärr alltför vanliga exempel på hur människor drabbas.

Annons
Annons
Annons