Bye Thatcher, hej kollektivavtal

Att läsa nya moderata dokument om arbetsmarknaden parallellt med förra mandatperiodens motioner är som att möta Dr Jekyll och Mr Hyde.

Under strecket
Publicerad
Modereaterna svänger 180 grader om arbetsmarknaden – men LO är föga imponerat.

Modereaterna svänger 180 grader om arbetsmarknaden – men LO är föga imponerat.

Annons

2002 gick moderaterna till val på att skrota Ams, lägga ned Arbetsdomstolen och rasera kollektivavtalen. Företag och individer skulle få göra upp om sämre villkor än kollektivavtalens.
Turordningsreglerna borde slopas helt. Moderaterna ville förbjuda sympatistrejker och inskränka fackens rätt att bestämma omfattningen av stridsåtgärder.
Lönebildningen borde ”ske så decentraliserat som möjligt”. Konfliktreglerna ansågs vara ”av gammalt datum och i flera avseenden förlegade”.

Men konfrontationen är borta i partistyrelsens nya förslag inför höstens partistämma. Nu håller vetenskapsmannen Jekyll i pennan.
Med stolthet påpekas att redan högerledaren Arvid Lindman ”på bas av kollektivavtalslagen 1928” grundlade väl fungerande relationer på arbetsmarknaden.
Rätten till sympatistrejker är en del av en ”nordisk tradition” skriver partistyrelsen. Sedan raderar man, med referenser till modern forskning, samtliga ovan nämnda förslag ur den moderata politiken.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons