Annons
X
Annons
X

Buxbomsjukan sprids snabbt

Den fruktade buxbomssjukan som länge varit ett gissel för europeiska trädgårdsägare har fått fäste i Sverige och sprider sig nu med rasande fart. –Det är inte en fråga om, utan när den finns i hela landet, säger Angela Sandell på SLU i Alnarp där buxbomssjukdomen jämförs med den aggressiva almsjukan.

[object Object]
Frisk buxbomhäck på Vrams Gunnarstorp i nordvästra Skåne med anor från 1600-talet. Foto: JUREK HOLZER

Svampsjukdomen Cylindrocladium buxicola angriper alla sorter av buxbom. Den tros ha förts hit med smittade buxbomsplantor från Nederländerna och Tyskland och har redan drabbat kyrkogårdar och trädgårdar i Skåne, framför allt i Malmö och Helsingborg men även i Åhus och Kristianstad på östkusten. På Sofiero slott har trädgårdsmästarna tvingats gräva upp och förstöra stora delar av de gamla fina buxbomshäckarna.

Åbergs trädgårdsbutik utanför Ystad slängde alla sina importerade buxbomsplantor i somras för att inte riskera sin visningsträdgård, och kommer i fortsättningen bara att sälja egenproducerade sticklingar. I Helsingborg tvingades kyrkogårdsförvaltningen redan i våras gräva bort 40 meter nyplanterad buxbomshäck på Krematoriekyrkogården. Och på slottet Vrams Gunnarstorp, där Sveriges äldsta buxbomshäckar har vårdats sedan långt före Linnés dagar, har besöksförbud införts för att skydda de åldriga häckarna från smittan.

Första gången Cylindrocladium buxicola upptäcktes var på 1990-talet i Storbritannien. Svampangreppen har också noterats i övriga Europa alltsedan dess, men i Sverige var de länge sällsynta. Nu tycks smittan ha fått fäste och vi får räkna med fortsatt spridning. Och det värsta är att smittan inte går att kontrollera. Sporerna sprids genom luften, via trädgårdsredskap, djur och fåglar – och man kan till och med föra med sig smittan i kläder och på skosulor.

Annons
X

–Problemet är att buxbomsplantorna kan se helt friska ut i trädgårdsbutiken eftersom de är besprutade för att hålla tillbaka symptomen, säger Sandell.

Symptomen brukar visa sig först en tid efter planteringen. Bladen får mörka fläckar, de blir gul-orange-bruna och brunsvarta streck kan förekomma på stjälkarna. Så småningom bildas också vitt ludd på baksidan av bladen. Till sist vissnar bladen och faller av vartefter hela plantan dör.

– Det räcker med att besöka ett smittat område och sedan bara nudda sina egna buxbomsplantor för att smittan ska överföras, understryker Angela Sandell. Och då är det för sent.

Den trädgårdsägare som tror sig ha smittade plantor kan ta en kvist och lägga den i en plastpåse i rumstemperatur under några dagar. Om det då bildas luddiga sporkuddar är det ett tecken på att häcken har drabbats av en svamp som mycket väl kan vara den farliga varianten.

–Det enda man då kan göra är att gräva upp och bränna infekterade plantor och även plantor i omedelbar närhet. Då kan man i bästa fall rädda de kvarvarande plantorna. Men allt kontaminerat material som redskap, kläder och skor måste också desinficeras med en blandning av T-röd och vatten, alternativt tvättas, säger Angela Sandell.

Det hjälper inte att klippa bort angripna blad eller att helt skära ner häckarna. Även det översta jordlagret måste bort. Svampsporerna kan överleva i jorden i flera år och det finns ännu inget effektivt botemedel.

Annons
Annons
X

Frisk buxbomhäck på Vrams Gunnarstorp i nordvästra Skåne med anor från 1600-talet.

Foto: JUREK HOLZER Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X