Buttericks avgående vd Bengt Olander, 67, jämte efterträdaren Therese Carlsson, 39.
Buttericks avgående vd Bengt Olander, 67, jämte efterträdaren Therese Carlsson, 39. Foto: Staffan Löwstedt

Buttericks: Invandrare har lärt svenskarna att festa

Buttericks ger oss nya högtider men får också ofta kritik för sexistiska och rasistiska kostymer.
– Det är tack vare våra invandrare som vi svenskar har lärt oss att festa mer informellt, säger avgående vd:n Bengt Olander, vars exfru Toni tog Halloween till Sverige.

Uppdaterad
Publicerad

Det väller in människor i Buttericks flaggskeppsbutik på Drottningatan. I taket dinglar liemän och häxor från och många av de anställda är högtidsenligt klädda. En kvinnlig expedit har på sig ett diadem som skapar illusionen av en blodig yxa fastspetsad i huvudet. Halloween är årets överlägset mest intensiva försäljningsperiod; dessutom råkar det vara fredag strax efter lunch.

Folk provar ut häx- och skelettdräkter och trär på sig läskiga masker. Många ber sitt sällskap att föreviga tokerierna med mobiltelefonen. Gamla som unga gläder sig. Annat var det för 30 år sedan när Buttericks vd Bengt Olander införde Halloween i Sverige.

Att Olander och Buttericks skulle ha infört högtiden är förstås en sanning med modifikation. Halloween har firats i Sverige ända sedan 1940-talet, men var länge en perifer tilldragelse som ägde rum bakom lyckta dörrar. Amerikanska utbytestudenter brukade fira på kårhuset på Holländargatan, vilket ingen utomstående fäste någon uppmärksamhet vid. Inte förrän 1961 då en urspårad fest med fylla, slagsmål och polisingripande skapade tidningsrubriker. Studentkårens ordförande ursäktade sig med att Halloween var en kostymfest: ”… och då släpps hämningarna lösa på ett helt annat sätt än vid andra fester”.