Annons

Butikskedja slopar kontanter

Sängbutikskedjan Kungsängen har slutat ta emot kontanter i sina 37 butiker runt om i landet. Nu är det kort och faktura som gäller för kunderna.

Publicerad

Från och med i måndags accepterar kedjans 37 butiker inte längre kontanter som betalningsmedel, rapporterar Dagens Handel.

Enligt ett pressmeddelande är syftet med att ta bort kontantbetalningar att minimera risken för rånförsök, samt bidra till en säkrare arbetsmiljö. Beslutet fattades i våras, och det nya systemet med kortbetalningar eller faktura, som ersätter kontana betalningar över disk, har testats i en rad butiker.

Kerstin Sjöström, 74 år: ”Om jag ska handla på torget, loppis eller i småbutiker behöver jag ha ett par hundralappar. Utan kontanter kan det bli svårt för de allra äldsta som inte alltid klarar av bankomater, eller ”hål i väggen” som de säger, och det kan vara långt till ett bankkontor. Nina Hellenstierna, 37 år: ”Mest använder jag kort men kontanter försvinner nog aldrig helt, och de bör de inte heller. Däremot ser man ju att pengar försvunnit från exempelvis bussar”.

Foto: ANDREAS H. NILSSON Bild 1 av 5

Alexander Dahl, 41 år: ”Jag använder runt en femhundring i veckan. Mest till småköp. Det har helt klart blivit mer kort som gäller. Att det blir mindre kontanter gör det mer säkert och tryggt för dem som jobbar på tåg och bussar. Men visst är det irriterande när man går till en bankomat och sedlarna är slut, eller den är ut funktion.”

Foto: ANDREAS H. NILSSON Bild 2 av 5

Åsa Anesäter, 35 år: ”Jag använder mellan 500 och 600 kronor. Jag använder faktiskt kontanter mer idag än för ett par år sedan. Kontanter behövs. Att läsa tidningen på nätet är väl bra, men jag gillar att ha min papperstidning. Det är samma sak med kontanter.”

Foto: ANDREAS H. NILSSON Bild 3 av 5

Petra Bauer, 46 år: ”När jag rör mig ute på stan har jag oftast bara en liten plånbok med mig, med taxikortet, mitt företagskort och mitt privata. Kontanter använder jag mest då jag handlar på torget. Samhället känns mänskligare då man kan ha kontanter. Det är inte alla som har ett betalkort.”

Foto: ANDREAS H. NILSSON Bild 4 av 5

Lars Dykert, 80 år: ”Cirka 500 kronor brukar jag ha löpande i plånboken för mindre inköp och parkeringsavgifter. Dagens kontanthantering har brister. Jag är av den bestämda uppfattningen att säkerhetsbolagen måste in under Finansinspektionens tillsyn, precis som bankerna.”

Foto: ANDREAS H. NILSSON Bild 5 av 5
Annons
Annons
Annons
Annons