Buthelezi varnar för oro i KwaZulu-Natal

Under strecket
Publicerad
Annons

MAPUTO Spänningen mellan Sydafrikas styrande parti ANC och koalitionspartnern Inkathapartiet ökar kraftigt. Inkathaledaren Mangosuthu Buthelezi varnar för reaktionerna i Inkathas kärnområde KwaZulu-Natal.
Buthelezi känner sig som en tjur framför ett rött skynke, enligt uttalanden han gjort i sydafrikansk press.
Buthelezi utsågs till inrikesminister 1994 av Nelson Mandela, mest för att få slut på mer än tio års blodbad i provinsen Natal, där mer än 15 000 människor dog i politiskt våld mellan ANC och Inkatha. Som inrikesminister har han i sex år arbetat med en ny invandringslag. Lagen har hela tiden förhalats av ANC, som är djupt misstänksamt till allt Buthelezi gör.

När lagen till sist förelades parlamentet i Kapstaden uppstod rena cirkusen. På två dygn rev ANC upp huvuddragen av Buthelezis sexåriga arbete. Den omarbetade lagen antogs i parlamentets lägre kammare för tio dagar sedan.
Buthelezi var mycket upprörd, men hans parti Inkatha, ANC och oppositionspartiet DA röstade ändå för lagen, eftersom
författningsdomstolen krävt att allt måste vara klart senaste den 2 juni. Annars skulle Sydafrika stå helt utan immigrationslagstiftning.
Buthelezis förslag var mycket liberalt och gav näringslivet rätt att självt bestämma om det vill anställa välutbildade utlänningar. Sydafrika lider stor brist på utbildad arbetskraft på grund av utvandringen av välutbildade. Som kompensation skulle näringslivet betala en extra avgift till en fond för utbildning av sydafrikaner.
ANC hade i princip gått med på modellen, men tvärvände i sista stund och införde via majoritetsröstning i utskottet ett system med kvoter för olika yrkeskategorier - något som näringsliv och inrikesministerium förkastat som omöjligt att administrera.
Dagen efteråt gjorde ANC helt om igen och var berett att ge upp kvoterna, men tvärvände sedan igen för tredje gången. Det slutade med att parlamentets överhus ska be Buthelezi att utarbeta tillägg till sin lag.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons