Annons
X
Annons
X
Världen
Analys

Björn Lindahl: Bussmorden väcker frågor

Att tre människor knivskars till döds på en norsk landsvägsbuss väcker starka känslor och även frågor om polisens beredskap. Ett av offren var svensk medborgare. Den misstänkte gärningsmannen är från Sydsudan och hade fått besked om att han skulle utvisas.

(uppdaterad)
Bussen där knivmorden skedde bärgades på tisdagsmorgonen från platsen.
Bussen där knivmorden skedde bärgades på tisdagsmorgonen från platsen. Foto: TT

OSLO

Det är inte första gången en norsk buss kapas av en knivdesperado. 2003 blev en busschaufför på samma bussbolag knivhuggen till döds av en 26-årig man. Chauffören lyckades rädda livet på de 34 passagerarna ombord när han trots knivskadorna lyckades stoppa bussen.

Vad som hände i måndags eftermiddag på Valdresekspressen är mer oklart, eftersom såväl den 55-årige chauffören som de två passagerarna, en 19-årig norska och en 53-årig svensk, avled av stickskadorna.

Det är den sort
ens händelse som, om den hade inträffat strax före ett val, skulle ha fått stora politiska konsekvenser. Nu sitter Fremskrittspartiet redan i regeringen. Ett av de förslag som partiet framförde under valkampanjen, som ett utkast till nytt partiprogram i invandringsfrågor, lyder:

Annons
X

”Asylsökande som kan utgöra en fara för grundläggande nationella intressen och/eller har okänd eller osäker identitet, ska uppehålla sig på mottagningscenter som säkrats och som helst är placerade i deras ursprungliga närområden.”

Enligt Utlendingsdirektoratet, UDI, kom den mordmisstänkte 32-åringen till Norge i april och ansökte då om asyl. Men eftersom Spanien var det första landet han hade kommit till, behövde Norge enligt internationella konventioner inte behandla hans ansökan. Det är osäkert om mannen visste att han skulle skickas tillbaka till Spanien nästföljande dag, eller om knivmorden hade något med det beslutet att göra över huvud taget.

Enligt UDI fanns det ingenting i mannens uppförande under tiden han befann sig på asylanläggningar, först i Oslo och sedan i Årdal, som gav skäl till oro. Det finns redan ett hundratal platser på asylanläggningar med högre säkerhet, avsedda för asylsökande med svåra psykiska problem. Det var aldrig aktuellt att placera mannen där.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Även om det än så länge inte finns information som tyder på att någon förbisett eventuella varningstecken har polisen redan fått många frågor om varför det tog så lång tid innan de var på plats. Ambulanstjänsten på Årdals sjukhus fick det första meddelandet om det som först troddes vara en trafikolycka klockan 17.21. Polisen underrättades först efter 14 minuter. Polispatrullen tog då en omväg på 37 kilometer eftersom poliserna trodde att en tunnel var stängd på grund av vägarbete. De kom därför fram en timme efter den första ambulansen.

  Det hela påminner om det som skedde vid terrorattentatet på Utøya den 22 juli 2011. Då reste polisens specialstyrka till fel brygga och försenades i en halv timme.

  I Årdal var det frivilliga brandmän från Norsk Hydro som tillsammans med en person från helikopterambulansen övermannade mannen, sex minuter innan polisen kom dit.

  Annons
  Annons
  X

  Bussen där knivmorden skedde bärgades på tisdagsmorgonen från platsen.

  Foto: TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X