Annons
X
Annons
X

Busskapare kan bli länge i Norge

Om den för trippelmordet misstänkte busskaparen döms till sluten psykiatrisk vård kommer han sannolikt att bli kvar många år i Norge.

Av NTB, TT
(uppdaterad)

– Döms han till psykiatrisk tvångsvård kan han inte skickas förrän vården upphävs, trots att utlämningsmyndigheterna önskar det, säger den erfarna asyladvokaten Sigrid Borch till norska VG och hänvisar till Dublinförordningens regler.

Det är knappast troligt att den misstänkte, en asylsökande från Sydsudan, kommer att förhöras under dagen. Det uppgav polisen för norska medier under en presskonferens vid lunchtid. Det är den misstänktes hälsotillstånd som inte gör förhör möjliga. En häktningsförhandling är planerad till på torsdag.

Under presskonferensen försvarade polismästare Ronny Iden i Sogn og Fjordane polisdistrikt än en gång att det tog över en timme för en första polispatrull att nå mordplatsen.

Annons
X

– Utryckningstiden på en timme och elva minuter är lång. Jag har sagt tidigare att valet av väg till mordplatsen kan försvaras. Men detta ska utvärderas, sade Iden.

Den väg som polisen körde var nästa fyra mil längre än kortaste vägen.

Statsminister Erna Solberg säger till NTB, med anledning av omständigheterna kring trippelmordet, att det är nödvändigt att titta närmare på hur asylsökande behandlas.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Solberg betonar att man inte tänker ändra behandlingen av asylsökande som fått avslag, men att man i högre grad kan komma att använda sig av frihetsberövanden för dem som fått avslag. Här finns dock problem bland annat rörande hur länge man kan hålla asylsökande frihetsberövade, när de inte begått brott. Det kan handla om att få avtal med mottagarländer på plats och se till att de som utvisas har sina papper i ordning innan själva avvisningen sker.

  – Det hjälper inte att dumpa människor någonstans och hoppas på att de blir omhändertagna, säger Solberg.

  Bergen TT-NTB

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X