Bussförarnas arbete samordnas

Under strecket
Publicerad
Annons

Landets bussförare ska få likartade arbetsvillkor. I dag finns fem olika avtalsområden som en följd av privatiseringen. Bussbranschens riksförbund och Kommunal förhandlar nu om samma villkor för alla förare. Det gynnar Swebus förare som bland annat kör på Botkyrka/Huddinge och Nacka/Värmdö sedan Swebus tog över entreprenaden efter Busslink i juni.

– Ja, vi är intresserade av att skapa vettiga villkor för våra anställda så att vi kan rekrytera förare, säger Swebus vd Anders Malmqvist.
På måndag träder det nya tjänstgöringsschemat för förarna i kraft och då ska minst 99,8 procent av turerna gå i tid enligt SL:s ultimatum till Swebus. Med det nya schemat slipper förarna ideliga byten av bussar under dagen och rasterna ska ske på bussdepoterna i stället för vid ändhållplatser ute på landet.
Rekryteringen av bussförare pågår med okonventionella medel. Taxi 020 kan tänka sig att skicka taxiförare med busskort för att fylla plötsliga vakanser vid sjukdom. Det gäller främst under dagtid, då det finns överskott
på taxi. Det är bara på fredags- och lördagskvällar det är brist på taxibilar så då blir det ingen hjälp med busskörningen. Charlotte Wendt

Annons
Annons
Annons