Annons
X
Annons
X

Johan Ingerö: Bussburen klasskamp kör av vägen i Nacka

Överklassafari. Så löd namnet på den bussresa genom Saltsjöbaden som ett nätvärk med det kanske lite för avslöjande namnet ”Allt åt alla” genomförde i lördags. Syftet var att erbjuda en guidad tur i ”det idylliska rikemansgettot” samt informera om ”några av Sveriges rikaste utsugare”.

Nå, som studentikost upptåg har utflykten en smålustig sida. Om det inte hade varit för den mörka uppmaningen till de egna leden att ”odla sitt klasshat” så hade det rent av kunnat vara värt en stilpoäng för retorisk fyndighet.

Stäng

POLITISKA CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – Tove Lifvendahls kommentarer direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Den som minns morden på två svenska toppolitiker och på fackföreningsmannen Björn Söderberg, kravallerna i Göteborg eller de otaliga mindre skärmyttslingar som på senare år förpestat den politiska debatten har dock anledning att protestera. Hat förtjänar inget utrymme i det demokratiska samtalet.

  Annons
  X

  Men även med ett annat språkbruk hade överklassafarin aldrig kunnat bli mer än ett halvlyckat studentspex – eftersom arrangörerna har förstått så lite av det klassamhälle de försöker belysa.

  Nätverkets representant Shabane Barot försökte i Gomorron Sverige (19/1) illustrera klassamhället genom påpekandet att mer än hälften av Rinkebys nittonåringar har hål i tänderna, jämfört med en knapp femtedel av nittonåringarna i Danderyd.

  Men i Sverige är tandvården gratis för alla till det år man fyller nitton, och beroende på landsting ibland längre än så. Skillnaden handlar inte om inkomster utan om utbildningsnivå och socialt kapital. Saker som är betydligt svårare att åtgärda via skattsedeln.

  De tidiga folkrörelserna begrep detta, och lade betydande energi på just bildningsverksamhet. De insåg att ingen omfördelning i världen kunde ändra på det faktum att de välmående grupperna helt enkelt visste och kunde mer. Så de kämpade med att förmedla och sprida de kunskaper som fanns, startade studieförbund och folkhögskolor, försökte motverka det värsta supandet.

  Nätverket har naturligtvis rätt i att det existerar klasser även i dagens Sverige. Men de förmår varken skilja de gamla ekonomiska klyftorna från dagens sociokulturella, eller bidra med någonting som överbrygger de senare.

  De har fastnat i politiskt hat mot villaområden, snarare än funderat över hur alla ska kunna få om inte allt så åtminstone lite mer.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X