Annons

Busodlarna gör det på ytor ingen bryr sig om

NY SERIE. Intresset för stadsodling har exploderat. Att odla på tak, bakgårdar, balkonger, i parker och på övergivna tågspår har blivit den nya stora trenden. Eller handlar det rent av om en omställning – ett mer klimatvänligt sätt att leva?

Idagsidan nya serie sätter först ned spaden hos några busodlare i Stockholm.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

De platser odlarna i gruppen Tillväxt planterar på är ”icke-platser”, övergivna mellanrum i staden. Här är det Dante Hellström och Nils Tiberg som sköter om odlingarna. Vem som helst får sedan plocka de frukter och bär som växer upp.

Foto: LARS PEHRSON

Utanför Fisksätra sporthall har Nils Tiberg och de andra i Tillväxt planterat bland annat plommon och persikoträd, vinbärbuskar, hösthallon och kryddväxter.

Foto: LARS PEHRSON

Sparris, jordärtskockor, sviskon, krusbär, squash, pumpa, gojibär och äppelträd. I en glänta i skogen mellan ett höghusområde och ett villaområde i förorten Rågsved i södra Stockholm breder en hel trädgård ut sig. På en skylt står att läsa: ”Detta är en plats där alla får skörda gratis, närodlad och ekologisk mat”.

Hela trädgården är busodlad, det som på engelska kallas för ”guerilla gardening”. Det innebär att odla på någon annans mark utan att fråga om lov.

Annons
Annons
Annons