Busodlarna gör det på ytor ingen bryr sig om

NY SERIE. Intresset för stadsodling har exploderat. Att odla på tak, bakgårdar, balkonger, i parker och på övergivna tågspår har blivit den nya stora trenden. Eller handlar det rent av om en omställning – ett mer klimatvänligt sätt att leva?

Idagsidan nya serie sätter först ned spaden hos några busodlare i Stockholm.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
De platser odlarna i gruppen Tillväxt planterar på är ”icke-platser”, övergivna mellanrum i staden. Här är det Dante Hellström och Nils Tiberg som sköter om odlingarna. Vem som helst får sedan plocka de frukter och bär som växer upp.

De platser odlarna i gruppen Tillväxt planterar på är ”icke-platser”, övergivna mellanrum i staden. Här är det Dante Hellström och Nils Tiberg som sköter om odlingarna. Vem som helst får sedan plocka de frukter och bär som växer upp.

Foto: LARS PEHRSON
Utanför Fisksätra sporthall har Nils Tiberg och de andra i Tillväxt planterat bland annat plommon och persikoträd, vinbärbuskar, hösthallon och kryddväxter.

Utanför Fisksätra sporthall har Nils Tiberg och de andra i Tillväxt planterat bland annat plommon och persikoträd, vinbärbuskar, hösthallon och kryddväxter.

Foto: LARS PEHRSON
Annons

Sparris, jordärtskockor, sviskon, krusbär, squash, pumpa, gojibär och äppelträd. I en glänta i skogen mellan ett höghusområde och ett villaområde i förorten Rågsved i södra Stockholm breder en hel trädgård ut sig. På en skylt står att läsa: ”Detta är en plats där alla får skörda gratis, närodlad och ekologisk mat”.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons