X
Annons
X

Busig bror ett klipp

SvT:s julkalender "Håkan Bråkans jul" har fått Peter Gustafsson att gnugga händerna. Hans animationsföretag Happy Life äger nämligen licensrättigheterna till den tecknade versionen av "Sune och hans värld" där karaktären Håkan Bråkan figurerar som busig lillebror.

- Så länge alla minns namnet Håkan Bråkan är det bra för oss, säger Peter "Piodor" Gustafsson, vice vd och en av grundarna bakom animationsfirman Happy Life i Stockholm.
Bolaget är känt för sina tecknade tv-serier som tv-aktuella Da Möb, De tre vännerna och Jerry samt Sune och hans värld.
Det är via böckerna om den unge tjejtjusaren Sune av författarduon Sören Olsson och Anders Jacobsson som lillebror Håkan Bråkan blivit känd.

Grundidén till Sune föddes som ett radioprogram i Örebro för 19 år sedan och den första boken om Sune kom ut 1985. Sedan dess har duon gett ut ett 20-tal böcker om mellanbarnet i familjen Andersson. På senaste år har även böcker om Håkan Bråkan getts ut.
Julkalendern Sunes jul kom ut 1991 och följdes upp 1993 av spelfilmen Sunes sommar, en samproduktion mellan SvT och SF.
Peter Gustafsson hoppade på tåget 1995 då han köpte rättigheterna till en tecknad version av Sune, familjen Andersson och de andra karaktärerna. Två år senare var han med och startade Happy Life och 2001
producerades 26 halvtimmesavsnitt av den animerade tv-serien om "Sune och hans värld" i samarbete med EM TV & Merchandising från Tyskland och Magma Films från Irland. Serien har sålts i 14 länder och getts ut på video och dvd via Svensk Film. Nordisk Film ska relansera "Sune och hans värld" i Norden efter årsskiftet.
Ovanpå detta har Sune även licensierats som serietidning, talbok, dataspel (släpps hösten 2004), skolkitt och schampo.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X