Bushs inställning till Iran på väg att mjukna

President George W Bush är inte längre den hök han tidigare var mot Iran. Som tämligen nyvald president 2002 kallade han regimen i Teheran för ”ondskans axelmakt”. Men som återvald president 2005 har han gått in för en mer praktisk politik och ger nu aktivt stöd åt EU:s förhandlingar med Iran. Denna förändrade scenbild tecknas av Ellen Laipson, amerikansk Mellanösternexpert.

Under strecket
Publicerad
Annons

– Bush motsätter sig inte längre ett iranskt medlemskap i världshandelsorganisationen WTO. Jag, som själv tidigare har arbetat med de amerikanska sanktionerna mot Iran, vet att isoleringen av Teheran har varit en grundbult i amerikansk politik. Att vi nu talar om ett iranskt medlemskap i WTO, och att vi under rätt omständigheter kan ge stöd åt Irans inlemmande i världsekonomin, har ett stort symbolvärde, förklarade hon under en videokonferens mellan Stockholm och Washington i går.
Tanken på att USA ska normalisera sina förbindelser med Iran utesluter hon dock.
Ellen Laipson har arbetat under både Clintons och Bushs administrationer, bland annat som vice ordförande i NIC, ett underrättelseorgan.

Ms Laipson är ingen lättskrämd person. Hon sitter kallt kvar i konferensrummet på State Department i Washington, när brandlarmet plötsligt går och alla runt henne lämnar rummet. ”Var snälla stäng dörren om er så att vi kan tala ostört” är Ellen Laipsons korta kommentar till medarbetarna, sedan hon konstaterat
att branden är lokaliserad någonstans i huset.
Lika cool är hon i sin syn på Iran.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons