Bush värvar röster på fiendens territorium

Under strecket
Publicerad
Annons

perspektiv | Hyllat tal i kongressen
WASHINGTON Efter det stora talet till kongressen åkte George W Bush ut i landet för att göra pr för sin pensionsreform. Baktanken med resrutten var tydlig: på två dagar gör han nedslag i delstater där en majoritet röstade för honom men där den ene eller bägge senatorerna är demokrater.
Bush har satt sig i sinnet att privatisera delar av pensionsväsendet, Social Security, men hittills är reaktionerna från oppositionen och pensionärslobbyn mycket negativa. Att Bush vet att han måste mobilisera brett stöd märktes i talet i onsdags kväll där han underströk att alla idéer är välkomna.
Talet om tillståndet i nationen mottogs väl i USA, med flera kommentarer om att den omvalde och synligt säkrare George W Bush blir en bättre och bättre talare.

Huvuddelen av talet handlade om olika inrikespolitiska program, förutom pensionerna även förslag om juridiska reformer som mer rättshjälp och initiativ för att hjälpa unga män ur gängträsket. Bush fastslog att han visst tänker
kämpa för ett författnings- tillägg om att äktenskap bara kan ingås mellan en man och en kvinna - efter att ha gett intryck i en intervju att han tänkt överge de planerna.
Kvällens mest laddade ögonblick var när Janet Norwood, mamma till en stupad marinkårssoldat, kramade om irakiska väljaren Safia Taleb al-Shuhail vars far mördats av Saddam Hussein. Det framgångsrika valet i Irak var en av huvudpunkterna, men Bush sade inget bestämt om återkallande av trupperna.

Annons
Annons
Annons