Bush utser ny budgetchef

President George Bush föreslog på torsdagen Joshua Bolten, tidigare vice stabschef i Vita huset, till ny budgetchef. Bolten kan därmed bli den som ersätter Mitch Daniels, som lämnar posten om ett par veckor för att försöka bli guvernör i Indiana.

Under strecket
Reuters, TT
Publicerad
Annons

Nomineringen av Bolten ska godkännas av den amerikanska senaten innan han kan tillträda, vilket enligt bedömare kan bli svårare än väntat.

Bolten beskrivs som en ledande kraft bakom kulisserna i skapandet av regeringen Bushs ekonomiska politik. Och det nya jobbet kommer att ta honom rakt in i den politiska hetluften inför presidentvalet 2004. USA:s budgetunderskott har under Bushadministrationens ledning vuxit till rekordnivå, vilket Vita huset skyller på konjunkturnedgången, effekterna från den 11 september 2001 och krigen i Afghanistan och Irak. Men demokraterna pekar i stället på administrationens skattesänkningar, bakom vilka bland andra Bolton varit en drivande kraft. Bolten lovade på torsdagen att han skulle försöka bli en hårdhänt förvaltare av offentliga medel, samtidigt som han prisade Bushs föreslagna skattesänkningar. Bush sade samtidigt att han betraktar Bolten som sin ”närmaste och mest pålitliga rådgivare”.

Annons
Annons
Annons