Bush tar emot Putin i ”hummermöte”

Iran och Kosovo står på dagordningen, men när USA:s president George W Bush tar emot sin ryske kollega Vladimir Putin i familjens sommarstuga är främsta syftet att trivas och tina upp de allt frostigare relationerna.

Under strecket
AFP, TT
Publicerad
Annons

Vita huset betonar att tvådagarsmötet i Kennebunkport i delstaten Maine är en högst informell tillställning, för att inte säga familjär. Syftet är lika mycket att softa och ha kul tillsammans som att prata världspolitik. När Putin landar tas han inte emot av presidenten utan av dennes far, expresidenten George Bush den äldre som brukar tillbringa sina somrar där. Därefter blir det söndagsmiddag med familjen Bush och den lokala specialiteten hummer på menyn. Först på måndagsmorgonen ska de båda ledarna resonera på tu man hand.

President Bush varvade ned ett par dagar inför ”hummermötet” genom att ta en fisketur med farsan och sedan vandra i bergen, medan Vita huset tonade ned förväntningarna på en lösning av konflikten om USA:s planer på ett robotförsvarssystem i östeuropeiska länder. Däremot kommer USA:s krav på skärpta sanktioner mot Iran för landets kärnvapenplaner att tas upp, enligt en regeringskälla.

Annons
Annons
Annons