Bush och Maliki möts i Jordanien

WASHINGTON President Bush ska träffa den irakiske premiärministern Maliki i Jordanien i nästa vecka, men i går hotade en grupp ledamöter som är allierade med shialedaren Muqtada al-Sadr att lämna parlamentet ifall det mötet blir av.

Under strecket
Publicerad
Annons

Kommentarerna i Vita huset koncentreras till fördömanden av de krafter som ligger bakom den senaste våldsvågen i Irak. I övrigt sägs bara att George W Bush ska resa till Baltikum och Jordanien i nästa vecka. Efter tisdagens och onsdagens Natotoppmöte i Riga fortsätter han till Jordaniens huvudstad Amman för samtal med Nouri al-Maliki. Det blir i så fall Bushs och Malikis tredje möte.
Läget bedöms som för farligt för Bush att landa i Irak. I stället för att dyka upp i mässen på Thanksgiving, som han gjorde häromåret, ringde han tio soldater i förrgår för att tacka dem för deras insatser.

Bush har sagt att han ännu inte bestämt sig för en linje i den fortsatta krigföringen i Irak. Indirekt framgår att han inte nödvändigtvis tänker följa rekommendationerna som den så
kallade Baker-Hamilton-kommissionen, tillsatt av kongressen, lägger fram inom ett par veckor. Flera andra utvärderingar av krigsstrategin pågår, både i Vita huset, i Pentagon och inom UD.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons