Bush möter oväntat motstånd

Under strecket
Publicerad
Annons

BANGKOK Den amerikanske presidenten George W. Bushs resa kring Stillahavsasien är över - och den slutade med anti-amerikanska demonstrationer där han kanske minst väntat det: utanför parlamentet i Australiens huvudstad Canberra.
Omkring 2 000 demonstranter ropade slagord mot Bush och mot Australiens stöd till hans krig mot terrorn. En 18-årig son till Mamdouh Habib, en av två australiska medborgare som hålls fängslad på den amerikanska Guantánamo-basen i Kuba, ropade: ”Hey Bush! Hur mår min far?”.
Bushs Asienresa inte varit någon större succé.
Sydkorea är kritiskt mot hans hårda politik gentemot Nordkorea och Malaysia är en stark motståndare till kriget i Irak. I Indonesien råder också anti-amerikanska strömningar och USA:s medverkan med ”rådgivare” i kriget mot den muslimska minoriteten i södra Filippinerna är inte heller populär i det landet.

Men Australien skulle vara annorlunda, trodde Bush och andra. Under större delen av nittiotalet försökte Australien närma sig sina grannar i Asien, men sedan
den konservative John Howard blev premiärminister 1996 har de gamla banden med USA återigen blivit allt starkare.
I ett kontroversiellt uttalande efter terrordåden i New York och Washington i september 2001 sade Howard att Australien kunde liknas vid regionens ”vicesheriff”, som också upprätthåller ordningen i sin del av världen.
Australiska styrkor ingrep t ex i Östtimor efter en folkomröstning i augusti 1999 som utlöste våldsamheter organiserade av den indonesiska militären.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons