Bush kan förlora strid om frihandel

Under strecket
Publicerad
Annons

WILMINGTON Regeringarna i sex små länder i Centralamerika och Karibien håller andan. Och president George W Bush håller tummarna. Senatens finansutskott drar den här veckan i gång en utskottsutfrågning som väntas bli startskottet för en av de hårdaste handelspolitiska striderna i USA på många år: Frågan om ett centralamerikanskt frihandelsavtal.
USA skrev på överenskommelsen med de sex länderna - Costa Rica, Dominikanska republiken, El Salvador, Guatemala, Honduras och Nicaragua - redan för tretton månader sedan, men därefter har frågan fastnat i kongressen som först nu börjar diskutera en ratificering av avtalet.
Och utgången är långt ifrån given. Senaten väntas visserligen ge klartecken. Men just nu talar mycket för att en majoritet i representanthuset säger nej - och att Bush därmed drabbas av ett rejält politiskt bakslag.
Kongressens demokrater är nästan enhälligt negativa men även många republikaner - framför allt från sydstater med en betydande jordbruks- och tekosektor - tvekar, hårt pressade
av en frihandelsfientlig opinion i de egna valkretsarna.
Avtalet, som kallas CAFTA-DR (Central American-Dominican Republic Free Trade Agreement) är modellerat efter den Naftaöverenskommelse mellan USA, Mexiko och Kanada som trädde i kraft för tio år sedan.
Och bara namnet är ett rött skynke för många. Även om regeringsföreträdare poängterar att den amerikanska ekonomin blomstrat och att handeln med Mexiko trefaldigats sedan Naftaavtalet slöts har det av kritikerna gjorts till en av de främsta syndabockarna för att USA samtidigt förlorat tre miljoner jobb i industrin.

Annons

CAFTA-DR ger USA omedelbar tullfrihet på 80 procent av exporten till de sex länderna. Tullfrihet för övriga sektorer ska fasas ut under tio år. Dessutom får amerikanska företag bland annat ett stärkt patent- och copyrightskydd och länderna har också åtagit sig att genomföra reformer som öppnar de egna hemmamarknaderna.
För de centralamerikanska nationerna innebär avtalet att den temporära tullfrihet som de redan har vid export till USA
permanentas. Dessutom får de betydligt ökade möjligheter att exportera socker till den amerikanska marknaden.
Överenskommelsen har alltså väckt heta känslor i USA. Och stridslinjer och argument är i stort sett desamma som i debatten om Nafta för mer än ett decennium sedan.
Fackföreningsrörelsen driver en stenhård kampanj mot avtalet och hävdar att det stjäl jobb från USA utan att resultera i några förbättringar för arbetarna i de sex länderna. Socker- och delar av tekoindustrin är lika kritiska.
Samtidigt lobbar den övriga industrin - som ser framför sig ökade export- och investeringsmöjligheter - lika hårt för att få kongressen att säga ja. Och debattonen är frän.
De kongressledamöter som röstar för CAFTA-DR ”kommer tveklöst att ställas till ansvar av sina väljare”, deklarerade nyligen John Sweeny, chef för USA:s motsvarighet till LO, AFL-CIO, i en intervju.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons